Forskare: så här stoppar vi matbristen i världen – det här kommer vi äta 2050

Annons

Klimatförändringar och befolkningsökningar runt om i världen kommer tvinga oss att ändra våra matvanor i framtiden. Det här tror experter att vi kommer ha på tallriken 2050. Skulle ni kunna tänka er att äta detta?

Är du redo för en ny meny 2050?

Det går inte att säga säkert hur vi ska överkomma den matbrist som finns i världen, men många forskar på nya former av mat som kan tänkas ligga på våra tallrikar i framtiden.

Här är några exempel på framtida maträtter, vilka skulle ni kunna tänka er äta?

1. Fejk-banan

Annons

Enset eller ”falsk banan” är en etiopisk gröda som har potential att föda mer än 100 miljoner människor.

Atlas Obscura säger att enset smakar som plattbröd – den liknar mer en potatis än en banan och olika beredningsmetoder ger olika mattexturer.

”Den har några riktigt ovanliga egenskaper som gör den helt unik som gröda”, säger en forskare som studerar enset till BBC.

”Du kan plantera den när som helst, du kan skörda den när som helst och den är flerårig. Det är därför de kallar det för trädet mot hunger.”

2. Alternativt kött

Köttproduktionsindustrin är en stressfaktor för miljön som kommer att vara svår eller till och med omöjlig att upprätthålla i årtionden framöver.

Annons

David Kaplan, professor vid Tufts University, skrev i en studie för National Institute of Food and Agriculture: ”När världsbefolkningen ökar till 10 miljarder 2050 måste den totala livsmedels- och köttproduktionen öka med 70 respektive 100 procent för att tillgodose den globala efterfrågan”.

Lyckligtvis finns det redan alternativa köttsorter på marknaden – enligt en undersökning från International Food Information Council mumsar 22 procent av amerikanerna dagligen på växtbaserade nuggets och hamburgare.

Till och med Kim Kardashian stöder alternativa köttsorter – hon har just utsetts till chefsmakskonsult för varumärket Beyond Meat.

3. Insekter

Illegal Oats, ett märke som förstärker sin granola med insekter, menar att insekter kan ha stor betydelse för en hållbar kosthållning.

”De insekter som Illegal Oats använder, mjölmaskar, innehåller 56 procent protein”, skriver de. ”Detta innebär att vi istället för att behöva äta kött som den huvudsakliga proteinkällan i vår kost kan vi ersätta det med insekter.”

FAO (Food and Agriculture Organization) uppskattar att två miljarder människor redan äter insekter i sin kost.

Ekonomiskt sett tror FAO att industrin för ätliga insekter kan vara värd 6,3 miljarder dollar år 2030 – bara åtta år från nu!

Hållbara matvanor kommer att bidra till att begränsa och vända klimatförändringens effekter och förhoppningsvis eliminera livsmedelsbristen i processen.

De produkter som redan finns tillgängliga för grönt ätande kommer att behöva skalas upp och nå kritisk massa så att vi människor inte bara överlever år 2050, utan frodas.

Börja det vattnas i munnen när ni läser den här listan? Berätta gärna vilka framtida maträtter ni skulle kunna tänka er att prova!

Annons

Andra läste även