Forskaren berättar: ”Därför får du inte narkolepsi av coronavaccinet”

En majoritet av svenskarna är positivt inställda till det nya coronavaccinet, men en av fyra svenskar tänker fortfarande inte vaccinera sig. Anledningen är främst rädsla mot biverkningar.

Detta visar en undersökning som Novus gjort för SVT Agenda. Många svenskar har de 440 fallen av narkolepsi under svininfluensavaccinet i färskt minne och är skeptiska till det nya vaccinet.

Men nu förklarar Matti Sällberg, professor i biomedicin vid Karolinska Institutet att just narkolepsi inte är något att vara rädd för när vi ska vaccinera oss mot covid-19.

–  Det finns en teori att virusproteinet aktiverar en slags autoimmunitet som man får via vaccineringen. Men kopplingen gäller narkolepsi och influensa, samt svininfluensa. Inte andra virus, säger han.

”Kan glömma narkolepsi”

När det kommer till covid-19 finns det alltså tydliga besked:

– Narkolepi kan ni glömma i det här fallet.

Däremot påpekar han att det kan uppstå ovanliga biverkningar, men vilka är än så länge oklart.

– Det vet vi inte än. Det vet man inte förrän man har vaccinerat tillräckligt många, säger Matti Sällberg. 

För att upptäcka en biverkning som drabbar 1 på 20 000 måste sannolikt 100 000 vaccineras, menar han. Det är därför man inte ser den typen av biverkning förrän man har vaccinerat tillräckligt många.

– Nu är det långt över 100 000 som har vaccinerats och vi har inte sett några konstiga biverkningar ännu. Vi måste ta till oss det att än så länge ser det bra ut. Så risken att det finns allvarliga biverkningar, krymper för varje dag som går, säger han avslutningsvis.

Goda nyheter än så länge! Kommer du vaccinera dig? Kommentera gärna era åsikter!

Sponsrat innehåll

Andra läste även