Det kanske inte är så jättefräscht, men visste du att färgen på ditt urin kan berätta många saker om din hälsa? Här går vi igenom vad du bör vara uppmärksam på.

Från urminnes tider har urinens färg varit ett användbart verktyg för att diagnostisera olika sjukdomar. Förändringar i färg eller lukt kan ge en indikation på att något inte står rätt till.

När vi kissar gör vi oss av med slaggprodukter som vår kropp inte behöver. Dessa ämnen kommer från det vi stoppar i oss under dagen, alltså från det vi dricker och äter.

Urinens konsistens, färg och lukt kan ge dig många tecken på att veta vad som händer med din kropp, och det är en tydligt synlig indikator på om du är frisk eller om din kropp kämpar med något.

Enligt UC San Diego Health  består urin av minst 95 % vatten, medan de sista 5 % består av olika ingredienser som natrium, klorid, urea och kreatinin. Färgen på urinen orsakas av urobilin, som är ett gallfärgämne, vilket i sin tur kan säga mycket om hur kroppen mår.

Ta en titt på den här listan över urinfärger och se vad de betyder.

Blek färg

Du har välhydrerad och normal urin, och du har inget att oroa dig för. Din hälsa är helt okej!

Gul färg

Om färgen på din urin är gul är det fortfarande ett gott tecken på att din kropp är i balans. Du är återfuktad och magen fungerar perfekt.

Mörk gul

Om urinen ser mörkgul ut är det ett tecken på att du inte dricker tillräckligt med vatten och att din kropp är lätt uttorkad. Drick mer vatten!

Honungsfärgad

Det betyder att din kropp är kraftigare uttorkad. Men enligt Dena Rifkin MD, en urolog vid UC San Diego Health, kan detta ibland vara missvisande. Men om du vet att du inte har tillräckligt med vattenintag är det dags att ändra det.

Röd färg

Om din urin är röd, kontakta en läkare. Detta kan vara ett störande tecken. Blod i urinen kallas hematuri och i vissa fall kan det finnas tecken på infektion, njursjukdom, njursten eller en tumör i urinvägarna. Det kan också vara en signal för prostataproblem.

Blå färg

Blå eller grön urin kan bero på ett sällsynt genetiskt tillstånd (hyperkalcemi). Men det kan också orsakas av mat, eller en biverkning av vissa mediciner. En läkare bör ändå konsulteras.

Mörkbrun/svart

De potentiella orsakerna till mörkbrun och till och med svart urin som du verkligen bör oroa dig för är kopparförgiftning eller melanom. Oavsett vilket är detta ett stadium där du verkligen bör rådfråga din läkare.

Dela gärna de här tipsen med dina nära och kära!