Frustrerad småbarnsmamma: ”uppfostra ditt eget barn – sluta skylla på läraren”

Debatten om huruvida det är skolans eller föräldrarnas uppgift att ansvara för barnens uppfostran har rasat på nätet i många år.

Både lärare och föräldrar har gång på gång varit ute och sagt att nu är det nog. 

Nu måste föräldrarna ta mer ansvar. 

En av dessa är Maria Celin, småbarnsmamman. Hon har skrivit ett inlägg på Facebook, som även publicerats i Expressen , där hon tar starkt ställning mot dagens föräldrar.

”Häromdagen var jag på ett möte på barnskolan. Vi gick igenom de vanliga punkterna. Maten, tryggheten, skolgården och vikarier. Och så punkten som gjorde mig så obekväm att jag ville resa mig upp och skrika. Lärare som blir sjukskrivna på grund av hets från föräldrar. Vilken förälder mobbar och hetsar ett barn till sjukdom?

Jag har alltid varit otroligt tacksam för mina barns skola. Att vi har ett skolsystem som ser till att våra barn får kunskap, mat och trygghet, varje dag. Att det finns människor där som tar ansvar för mina barns välmående, säkerhet och nyfikenhet. Som kramar, lyssnar, lär och bryr sig.

Visst har det funnits tider med tillfälligt anställda som inte är helt toppklassiga, problem och underbemanning. Men barnen har klarat det. Vi har aldrig känt till osäkerhet och framför allt aldrig ilska.

Vi har det för bra 

Jag kan bara koka ner det här till att vi har det bra. Det är den enda anledningen till att någon kan skälla ut en lärare för att han har anmält sig sjuk. Vi är så bortskämda att vi inte ser allt det underbara vi har.

Men vi kan inte uppfostra våra barn. Folk klagar i skolan på att det är för stökigt i klassen. Att barnen inte lyssnar, inte kommer i tid och är oförskämda mot läraren.

Ta ansvar för ditt eget barns uppfostran 

Skolan kommer att lära barnen om geografi, matematik, kemi och språk. DU som förälder ska lära barnet empati, ordning och reda, hur man visar respekt för andra människor, väntar på sin tur, tacksamhet och att träffas i tid. DU som förälder måste investera energi, kraft, tid och mycket tillgivenhet för att skapa en människa som kan bete sig i möblerade hem. DU som förälder har fört in en människa till denna värld och du bär ansvaret för att skapa en medborgare som kan fungera i samhället. Om du har det minsta tvivel om du är lämplig för en sådan livslång uppgift, skaffa inte barn.

Det finns en enorm rädsla hos vuxna att berätta för sina egna och andras barn. Som om man är rädd att barnen ska bli uttråkade och skadade. Eller är det bara så att du inte orkar slåss? I så fall leder det till att barn inte lär sig att det finns gränser. Och barn som inte har några gränser måste lida. Bland annat i skolan. Föräldrarna har sedan lagt ansvaret för att sätta gränser på läraren. En lärare som försöker göra sitt jobb, samtidigt som han måste lära barnen hur de ska bete sig. En uppgift som är föräldrarnas största och viktigaste uppgift.

Skolan är en fantastisk lyx 

Skolan är en lyx vi faktiskt borde vara tacksamma över att ha. Ingen ska kasta smuts på och framförallt mobba en person som går till jobbet varje dag för att DITT barn ska bli klokare och få bättre förutsättningar för ett bra liv.

Vi hör hela tiden alarmerande nyheter om en skola i förfall och förändringen kan bara börja hos oss som föräldrar. Jag vill ha ett uppror där de vuxna faktiskt tar sitt ansvar och lägger tid och engagemang på det viktigaste vi har, våra barn.

Av Maria Celin. En mamma som har fått nog.”

Småbarnsmammans inlägg har skapat ett enormt engagemang i sociala medier.

”Nu skapar vi en debatt! Tack till alla som delar och kommenterar mitt inlägg”, skriver Maria på Facebook.

Sponsrat innehåll

Andra läste även