Geniala knepet som aldrig misslyckas: så enkelt känner du igen ett dåligt ägg

Se om dina ägg är dåliga – utan att förstöra skalet!

Vi svenskar älskar våra ägg, både som kokta och stekta.

Men hur vet man om äggen är färska nog att ätas? Ett enkelt vattentest kan ge dig svaret.

För att genomföra detta test behövs ingen speciell utrustning; allt som krävs är en skål med vatten och de ägg du vill testa.

Så här genomför du äggtestet:

Börja med att fylla en skål eller ett glas med tillräckligt djupt vatten för att ett ägg ska kunna flyta eller sjunka.

Steg två är att försiktigt placera ägget i vattnet.

  • Om ägget sjunker till botten och ligger plant betyder det att det är färskt och säkert att använda för matlagning och bakning.
  • Om ägget sjunker men står upp tyder det på att det är fortfarande ätbart men bör konsumeras snart.
  • Om ägget flyter är det ett tecken på att det är för gammalt och bör kastas.

Genom att följa dessa enkla steg kan du minska matsvinnet samtidigt som du säkerställer att äggen du använder är färska. Det här testet påminner oss om att många livsmedel faktiskt kan hålla längre än vi tror.

Se videon ovan för att få ytterligare information om hur man utför äggtestet.

Sponsrat innehåll

Andra läste även