Gigantiskt isblock på väg rakt mot koloni med pingviner

Pingvinerna i Sydgeorgien kan få det riktigt hett om öronen. Ett isblock stort som Gotland är på väg rakt mot kolonierna med pingviner – efter att ha färdats i tre år.

Ända sedan det gigantiska isblocket bröt sig loss från landmassan Antarktis 2017 har den Europeiska rymdorganisationen, ESA, följt utvecklingen.

Isberget kallas A68a och har en yta på hela 4 200 kvadratkilometer, i jämförelse med tex Gotlands 3 184 kvadratkilometer.

Nu är isblocket när att kollidera med skyddade naturreservat på Sydgeorgien, skriver Reuters.

Pingvinkolonier i fara

Sydgeorgien har inga mänskliga invånare, men däremot en population på cirka två miljoner pingviner, däribland kungspingviner och hakremspingviner. Områdets rika djurliv inkluderar även fem miljoner sälar och 65 miljoner fåglar som använder ön som parningsplats.

Nu befarar forskare att isen kan blockera viktiga vägar till havet som djuren behöver för att jaga föda. Oturligt nog har även pingvinerna nyss fått ungar som behöver matas.

– Om de måste ta stora omvägar innebär det att de inte kommer att hinna tillbaka i tid för att hindra sina unga från att svälta ihjäl, säger Geraint Tarling, biolog vid Storbritanniens institut för forskning i Antarktis, till Reuters.

– Ekosystem kan och kommer att återhämta sig förstås, men det finns en fara här om det här massiva isberget fastnar. Då kan det bli kvar i 10 år, fortsätter han.

Det här hoppas forskarna på

Däremot är det enligt forskaren svårt att beräkna isblockets framtida rörelse under de närmsta dagarna.

Det bästa scenariot är att isen inte fastnar, utan fortsätter sin resa genom havet. Faktum är att isen bidrar positivt till klimatet, då den ger näring till plankton som i sin tur tar upp koldioxid och hindrar den från att nå atmosfären.

Sponsrat innehåll

Andra läste även