Glömt att ta fram köttet ur frysen? så tinar du fryst kött på nolltid

Med det här knepet tinar du ditt kött i rekordfart!

I en hektisk vardag där det finns mycket att komma ihåg, är det inte ovanligt att vissa saker faller mellan stolarna – och en av dessa saker är säkert att glömma att ta ut maten ur frysen i tid för att tina ordentligt i kylen.

Men faktum är att det bara tar några timmar att tina maten på detta sätt, så det finns ingen anledning att ringa efter pizza bara för att du glömt att ta ut kycklingen eller steken kvällen innan.

Det mest pålitliga sättet är förvisso att ta ut köttet och låta det tina helt i kylen, men det tar lång tid, vanligtvis upp till ett dygn.

Om tiden är knapp eller om du, precis som jag själv, tenderar att glömma bort det kan du ta till ett vattenbad.

Välj kallt vatten
Det är frestande att tro att varmt vatten skulle tina köttet snabbare, men detta bör undvikas.

Det varma vattnet kan orsaka att den yttre delen av köttet tinar för snabbt jämfört med insidan, vilket ökar risken för bakterietillväxt.

Skapa istället ett vattenbad med kallt vatten där köttet kan tina långsamt.

Ett bra tips är att byta ut vattnet varje halvtimme eftersom det kallnar snabbt, särskilt om du tinar en stor köttbit.

Därför fungerar det

Vatten är betydligt bättre på att leda värme än luft. På ett enklare sätt uttryckt betyder det att vatten tar bort värme snabbare.

Ett bra exempel är att när man befinner sig i luft som är 15 grader varm kan det kännas ganska hanterbart, medan ett dopp i vatten som är 15 grader varmt kan kännas mycket kallare och nästan smärtsamt.

Detta beror på att vatten tar bort kroppsvärme snabbare än luft – och det är faktiskt samma princip som gäller för kött och vattenbad.

Det är dock alltid bäst att sikta på att tina köttet i kylen eftersom det är det säkraste sättet att undvika bakterietillväxt – men om tiden är knapp är vattenbadet en utmärkt lösning.

Sponsrat innehåll

Andra läste även