Gnid en lök på huden – minuter senare händer något fantastiskt

Det här knepet är glödhett på nätet!

Lök är en av de mest mångsidiga ingredienserna i köket. Den kan användas i många rätter – vare sig det är i curryrätter för att ge djup, eller som ett knaprigt eller stekt inslag till mat.

Den blandas lätt med olika smaker och tillför sin distinkta smak. Lök är inte bara populär som matlagningsingrediens, den är också känd för sina läkande egenskaper.

Det finns 450 arter av lök på norra halvklotet, varav de flesta växer i Centralasien.

De är en bra källa till biotin och innehåller även andra viktiga mikronäringsämnen som mangan, koppar, C-vitamin, kalium och folat.

Här är sex överraskande sätt att använda lök som ingen förmodligen har berättat för dig:

Ta bort unken lukt
För att bli av med unken lukt, skär en lök på mitten och låt den stå på en tallrik i rummet över natten. Löken frigör enzymer som neutraliserar lukter och ger sedan en fräsch doft över natten.

Om du har lite ont i halsen
Koka lite lök i vatten, drick blandningen, gurgla ordentligt runt munnen. Löken är antiinflammatorisk och kan lindra halsont. Om det inte smakar så gott kan du lägga till lite honung och citron.

Ta bort rost från en kniv
Du har haft dina köksknivar i flera år och efter mycket daglig användning börjar de rosta. Ta kniven och stick försiktigt ner den i en stor lök och såga kniven fram och tillbaka. Syrorna i löken kommer att bryta ner rost så att knivbladet både ser ut och fungerar som nytt igen.

Lindrar smärtan av ett getingstick.
För att lindra obehaget av ett stick, skär en lök på mitten och håll den skurna sidan över den drabbade huden i 10 minuter. Enzymer i löken kommer att minska inflammationen som orsakas av sticket, vilket ger dig lite välbehövlig lindring.

Löken har också flera hälsofördelar, som du kan se och höra mer om från Dr Gus i den här videon.

Sponsrat innehåll

Andra läste även