Gör himmelskt goda semlerutor – receptet som gjort succé på nätet

Semlor är en klassiker som många fullkomligen älskar. Det finns otaliga variationer på bakverket, men vi har definitivt hittat vår favorit i det här receptet!

Vi är framme i perioden på året då semlor äntligen börjar säljas i mataffärer, caféer och bagerier. Traditionen säger att man ska äta semlor på fettisdagen men jag är nog inte ensam om att smygstarta långt innan!

Även om köpta semlorna smakar fantastiskt så blir dom nästan alltid bäst hembakta. Jag brukar vanligtvis göra traditionella semlor, i form av runda bullar, men efter att ha provat det här receptet är jag helt såld på semlerutor!

Receptet på semlerutor har snurrat runt rejält på nätet den senaste tiden. Vi kan verkligen förstå varför, de är oemotståndliga!

Det här receptet är taget från sajten Alltommat och har allt för att bli en modern semle-klassiker! Följ instruktionerna nedanför och njut!

Recept semlerutor

Det här behöver du:

75 g smör.

2,5 dl mjölk.

25 g jäst.

0,75 dl socker.

1 tsk kardemumma, mald.

1 krm havssalt.

7,5 dl vetemjöl.

Fyllning:

300 g mandelmassa.

1 dl mjölk.

6 dl vispgrädde.

Så här gör du:

1. Börja med att smula ner jästen i en bunke, gärna så stor som möjligt.

2. Smält smöret, häll över mjölken och värm vätskan till 37 grader. Häll den sedan över jästen.

3. Tillsätt socker, kardemumma, salt och rör runt.

4. Häll över mjölet lite i taget och börja knåda tills du får en smidig deg som släpper från kanterna.

5. Därefter kavlar du ut degen till en rektangel, ungefär 30*35 cm och lägg i en form med bakplåtspapper i samma storlek.

6. Låt jäsa i 30-60 minuter under duk eller plastfilm på en varm plats.

7. Grädda på 200 grader i ungefär 15-20 minuter. Låt den sedan svalna.

8. Skär av ett tunt lock på hela bullen. Försök att få den att sitta ihop i ett stycke.

9. Riv mandelmassan grovt och gröp ur insidan på jättesemlan.

10. Blanda innanmätet, mandelmassa och mjölk till en tjock massa. Vispa sedan grädden.

11. Bred ut hela blandningen på botten av bullen och stryk på ett tjockt lager grädde. Avsluta med locket.

12. Slutligen pudrar du på rikligt med florsocker.

Sådär! Nu är du klar och kan njuta av den saftigaste semla du ätit! Dela gärna receptet med dina vänner på Facebook, de kommer inte bli besvikna!

Sponsrat innehåll

Andra läste även