Han staplar många tomma colaflaskor på varandra – men vänta tills du ser hans trädgård 1 år senare

Willem gör något alldeles speciellt i sin trädgård med colaflaskor.

Vad sägs om en grönsaksträdgård som består av gamla staplade läskflaskor, lite jord och lite frön?

Det är enkelt, billigt och skonsamt för miljön, utlovar en video som just nu är trendig på sociala medier, där folk har fått upp ögonen för idén.

Belgaren Willem Van Cotthem, som är professor i botanik, är mannen bakom. Hans video av flasktornen är några år gammal, och den visar hur han och hans två söner skapar den sensationella köksträdgården på några kvadratmeter, som kan sättas upp längs ett staket, på en balkong, uppför en vägg eller helt enkelt.

Tanken är att stapla större läskflaskor genom att växelvis ställa en avsågad flaska på marken, fylla flaskan med jord och frön och sedan lägga ner ytterligare en avsågad flaska som också är fylld med jord och frön.

Ser resultatet efter några veckor

Flaskorna kan ev tejpade ihop så att det håller ihop. Det är viktigt att avsluta tornet med några tomma flaskor, som man fyller vatten i, som växterna själva ”tar hand om”, och så behöver man inte oroa sig för vattning varje dag. 

I slutändan har du ett torn som syns i videon nedan, och planterar du vid rätt tidpunkt vår eller sommar får du på bara några veckor en grön kolonn med allt från paprika, sallad, örter och annat gott till fylla köket och magarna. Planterar du fleråriga växter kommer de naturligtvis tillbaka året efter.

Willem startade sin trädgård 2011, men fortsatte att bygga på den, så att han ett år senare fick ett helt grönt hörn. 

Sponsrat innehåll

Andra läste även