Har du svårt att sova? 9 tecken på att du lider av sömnbrist

Annons

Känner du att du inte får tillräckligt med sömn? Då bör du läsa det här.

Vårt behöv av sömn skiljer sig från person till person, precis som våra sovvanor. Man brukar säga att en vuxen person generellt behöver mellan sex och nio timmars sömn varje natt.

Det är faktiskt något att vara noga med, för det finns många negativa effekter av att ha sömnbrist. Har du problem med sömnen? Läs då vidare och se varför du måste ta din sömn på allvar!

9 tecken på att du har sömnbrist:

1. Du blir lättare stressad

Kroppens immunsystem aktiveras när du sover och minskar produktionen av stresshormoner. Men sover du alldeles för lite kan du istället känna av stress lättare.

2. Risken för sjukdomar ökar

Sover du väldigt dåligt och lider av sömnbrist kan du öka risken för sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdomar, depression och utmattningssyndrom, diabetes 2 och förhöjda blodfetter.

3. Du har humörsvängningar och blir lätt irriterad

Din kropp orkar inte lika mycket som vanligt och du känner dig trött både psykiskt och fysiskt. Du blir också lättirriterad och har svajigt humör.

Annons
Annons

4. Du glömmer saker

Om du fuskar med sömnen påverkas minnet och du får svårare att komma ihåg saker.

5. Du blir lättare sjuk

Om du sover för lite försämrar du ditt immunförsvar, vilket gör att du har lättare för att bli sjuk. Du kan också bli psykiskt sjuk om du får extremt lite sömn.

6. Du känner dig hungrig

Hjärnans centrum för mättnad och hunger påverkas om du får för lite sömn. Du kan med andra ord känna dig mer hungrig än vanligt. 

Annons

7. Du blir sugen på sötsaker

Sömnbrist påverkar blodsockerbalansen vilket leder till att du oftare blir sugen på något sött.

8. Du kan gå upp i vikt

Att äta mer mat och sötsaker är vanligt om man lider av sömnbrist. Konsekvensen kan då bli att du går upp i vikt.

9. Du kan få ont i ögonen

Har du sovit för lite kan du märka att du kan få ont i ögonen och ha svårare att fokusera. Du kan till exempel ha svårare att läsa eller sitta framför en skärm.

Källa: Modette.se

Sponsrat innehåll

Andra läste även