Hemlösa Mathias Kern hindrade en skola från att brinna ner med en våt t-shirt i bar överkropp: ”Kunde inte stå och glo”. Nu hyllas han av Norrköpings kommun och räddningstjänsten.

47-åriga Mathias Kern är för tillfället bostadslös och sover oftast hus sina kompisar. Mitt i natten i slutet av oktober var han ute och gick med sin kompis hund när han plötsligt började känna hur det luktade bränt.

Då det var sent på dagen så anade Mathias att något inte stod rätt till och kontaktade räddningstjänsten. Efter att operatören bett Mathias försöka hitta vart doften kom ifrån så såg han hur det kom rök från Villbergsskolan.

Utan att tveka så sprang han direkt till platsen och såg att det brann i skolans entré.

”Jag sket i operatören”

Mathias fick instruktioner av operatören att hålla sig borta från branden och avvakta tills räddningstjänsten anlände. Men han kunde inte se på när skolan brann upp.’

– Jag sket i vad operatören sade och lade på luren. Jag kunde inte bara stå där och glo, säger han till Aftonbladet.

Mathias band hunden i ett pingisbord utanför och försökte släcka elden med sin T-shirt.

Han hittade en vattenpöl i närheten som han doppade sin tröja i och slog den sedan mot elden.

– Jag är uppvuxen i området och har själv gått i mellanstadiet på skolan. Man gör vad man kan i sådan här situation, säger han till tidningen.

Hedras av räddningstjänsten

Det tog 15 minuter innan räddningstjänsten kom fram och under den tiden sprang Mathias fram och tillbaka mellan vattenpölen och elden.

Enligt räddningstjänsten var det Mathias förtjänst att branden inte spred sig.

Efter hjälteinsatsen hedrades Mathias i måndags av räddningstjänsten i Norrköping och tilldelades utmärkelsen ”Rådigt ingripande”. Han fick även blommor och ett diplom på stationen.

Mattias larmade om och började släcka en brand vid Vilbergsskolan i Norrköping en natt i oktober. Han gjorde det med det han hade till hands, sina egna kläder och en vattenpöl. I och med Mattias snabba agerande förtjänar han mer än väl denna utmärkelse.”

– Det känns bra att få det priset. Det visar att jag har gjort en god gärning, säger Mathias till Aftonbladet.

Vilken hjälte han är! Dela gärna artikeln och passa på att hylla Mathias!