Hemtjänsten ignorerade 93-åriga Inger: då händer något fruktansvärt

Inger behövde hjälp men hemtjänsten struntade i henne. Det slutade i tragedi.

Under onsdagskvällen fick Sigge Lind ett oroande samtal från sin syster. Det gällde deras 93-åriga mamma Inger, som hade råkat ut för en olycka och troligtvis brutit något i fallet.

Även om hemtjänsten redan hade varit på plats och larmat ambulansen, kände Sigge ett kall att genast gå över och kolla läget. Han bodde bara några hundra meter från sin mamma och kände sig skyldig att se till att allt var under kontroll.

Väl framme vid huset möttes han av en skrämmande syn. Dörren stod öppen, och när han steg in möttes han av en bedövande tystnad. Inne i badrummet gjorde han en hjärtskärande upptäckt. Hans föräldrar var båda där.

Gunnar, hans demente pappa på 93 år, satt vid badrumsdörren med sin rullator, medan Inger låg på golvet och vred sig i smärta.

Hemtjänsten hade, efter samtalet till larmcentralen, valt att lämna de båda ensamma i huset. Trots det akuta läget dröjde det nästan en timme innan ambulansen anlände.

– Jag blir förbannad på hemtjänsten när de gör så här. Hon låg och skrek: ”nu dör jag, det gör så ont”. Hon hade legat där i 50 minuter om jag inte hade kommit, säger Sigge till UNT.

Paret har varit gifta i nästan 70 år och har delat samma hem sedan 1974. Trots eventuella förslag på förändringar har Gunnar alltid stått fast vid sitt beslut att inte flytta.

När en patient drabbas av en sådan skada måste hemtjänsten omgående omvärdera och prioritera sina arbetsuppgifter, säger Susanne Andersson, områdeschef för hemtjänsten i Uppsala kommun.

– Det handlar om kommunikation i verksamheten. Det går att omfördela resurserna i sådana specifika fall. Att sitta kvar hos en brukare är högt prioriterat, säger hon.

Efter benbrottet transporterades Inger till Akademiska sjukhuset i Uppsala där hon genomgick en operation. Sonen Sigge, fylld av fruktan, var osäker på om han skulle få se sin mamma igen.

– Vi har fått veta att hon ska in på operation. Hon är 93 år och väger 43 kg, så hon kommer nog aldrig tillbaka. Helt ärligt vet jag inte om hon kommer att klara sig, säger han till UNT.

Inger klarade operationen och ska överföras till ett korttidsboende. Det är ännu oklart hur länge hon kommer att stanna där, det får tiden utvisa.

Sponsrat innehåll

Andra läste även