Husmorstips: här är supertricket som gör att du lagar perfekta ägg – varje gång

Det här måste jag prova!

Att koka ett ägg kanske inte är raketvetenskap, men timing är nyckeln till att få ett perfekt kokt ägg.

Olika ägg har olika storlek och därmed olika tillagningstider. Det spelar heller ingen roll om du tar dem direkt från kylen eller om de har legat på bänken. Vissa människor använder en nål för att göra ett litet hål i skalet i den stora änden av ägget innan de placerar ägget i vattnet.

Men forskning visar att detta tvärtom gör saken värre, eftersom man lätt skapar tunna sprickor som försvagar skalet. Under de förhållanden som forskningen utfördes under ökade sannolikheten för att ägget skulle spricka från 5 % till mer än 50 % om ett hål gjordes i skalet.

Genom att sticka hål i äggskalet med en nål kan vatten läcka mellan skalet och äggets inre membran, vilket gör ägget lättare att skala.

En annan variant är att doppa den trubbiga änden i varmt vatten, men inte kokande, innan du lägger dem i en kastrull med kokande vatten. Överskottsluften pressas sedan ut på ett kontrollerat sätt och skalet slipper den värsta stöten.

Vissa väljer att använda salt i vattnet, äggvitan stelnar snabbare i varmt saltat vatten. 

Äggvitan stelnar när den träffar saltvattnet och tätar sprickan så att ägget inte skjuter ut en vit äggvitemassa.

Se videon för perfekt kokta ägg varje gång.

Dela gärna dessa smarta tips med dina vänner!

Sponsrat innehåll

Andra läste även