Hustrun och sjuksköterskan dömdes för slaveri: ”de gav mig precis tillräckligt med mat för att hålla mig vid liv”

En handikappad man hölls fången under eländiga förhållanden av sin fru, medan hon hade en affär med hans manliga vårdare. Paret har nu dömts för slaveri.

När fallet nyligen kom upp i rätten såg de chockerande bilder från de grymma förhållanden den handikappade mannen fängslades i av sin egen fru. Samtidigt hade hon en affär med hans manliga vårdare, rapporterar Daily Mail.

Tom Somerset-How, som har cerebral pares och är delvis blind, behövde vård dygnet runt. Han hölls knappt vid liv i sitt hem i det brittiska grevskapet West Sussex. Men det var inget bra liv. Hans fru, Sarah, 49, och hennes pojkvän George Webb, 50, som också var Toms vårdare, behandlade honom som en grej och använde Tom som en ”bankomat”.

Tom är en intelligent man, med hög utbildning. Han kommer från en rik familj. I takt med att han blev mer och mer drabbad av sjukdomen ökade behovet av vård. Vården han fick var bedrövlig. Han fick potatischips och fick en dusch i veckan.

– Det var flera gånger när jag frågade om hon var olycklig och sa till henne att vi kunde gå skilda vägar. Men hon sa alltid att allt var bra. Förutom vad de gjorde mot mig, så är det det värsta – att hon inte bara gick. Han övernattade på helgerna och han och Sarah skulle vara borta i timmar i taget och lämnade mig ensam. När jag frågade om en vän kunde hälsa på vägrade dom, säger Tom till MailOnline enligt The sun.

Höll honom knappt vid liv

Medan han själv var sängliggande kunde han höra hur hans fru hade sex med sin sjuksköterska.

– I fyra år låg jag där i mörkret, med bara en sänglampa. De gav mig precis tillräckligt med mat och dryck för att hålla mig vid liv, men det var det, säger han.

Äntligen fick Toms syster och mamma kontakt med honom. De larmade sjukvården och en socialsekreterare dök upp och berättade för Sarah att Tom hade bett om respit.

– När jag gick sa Sarah ”Vi ses senare kompis” som om vi aldrig hade varit i ett förhållande alls. Bara 36 timmar efter att jag gick, smsade hon mig och bad att få prata. Jag har precis blockerat henne, säger Tom, som för närvarande bor på ett stödboende och förbereder för att flytta in i en ny lägenhet nära sin mamma och syster.

Men även om han är ”fri” från sin exfru och vårdaren är han medveten om att de psykiska och känslomässiga skadorna aldrig kommer att försvinna.

– De flesta nätter får jag inte mer än tre timmars sömn, säger han.

Han saknar inte sin exfru heller. Men han saknar vad äktenskapet borde ha varit.

Förvarades som slav i sitt eget hem

Både Sarah och George dömdes för slaveri. George Webb dömdes också för att ha misshandlat en patient, medan Sarah Somerset-How dömdes för att ha hjälpt honom från 2018 till 2020.

– Jag är väldigt nöjd med domen. Rättvisa har skipats, säger Tom efter att hustrun och vårdaren dömts.

Slaverifallet är det första i sitt slag i Storbritannien, eftersom anklagelser av den här typen vanligtvis rör offer för människohandel.

Men i det här fallet hävdade åklagare att försummelsen var så illa att Tom i praktiken behandlades som en slav i sitt eget hem. Han var avskuren från sin familj och hans fru och vårdare använde hans ekonomiska resurser.

– Det finns gott om bevis för att Tom hölls som om han var ett djur, sa domaren William Ashworth när försvararna försökte få slaverianklagelserna släppta halvvägs genom rättegången.

Åklagaren förklarade att paret hade tagit total kontroll över Toms liv, precis som man skulle göra med en hund.

– Han blev allt mer utfryst. Han var inte bara försummad. Han blev inte bara misshandlad. Han behandlades som en egendom. De försökte isolera honom från vänner och familj. Han fick inte ringa folk utan att någon av dem var närvarande. Han var deras bankomat. Varje aspekt av hans liv var kontrollerad. Vilken självständighet han hade lämnat tog de tilltalade ifrån honom. Han kunde inte avskeda vårdgivaren som misshandlade honom, och hans fru ville inte ingripa eller hjälpa honom eftersom hon hade en affär, sa åklagare under rättegången.

Dela gärna den starka berättelsen vidare!

Sponsrat innehåll

Andra läste även