Vilket ägg tror ni är från en frisk höna? Läs vidare för att få reda på svaret!
När man knäcker ägg så är det ibland omöjligt att veta vad som döljer sig där inne. En grej som ofta glöms bort eller rättare sagt ignoreras på grund av okunskap är äggulans tillstånd. Om man inspekterar äggulans tillstånd när ägget är färskt kan det avslöja en hel del om gården som det kommer ifrån.
En sak är vi alla överens om, äggulan ska vara gul, men är det tillräckligt? Det har visat sig att beroende på vilken typ av gul färg som äggulan så avslöjar den olika saker. Så när vi knäcker ägg bör vi vara mer uppmärksamma på det här.
Äggulans färg kan ofta variera och det beroende på var den kommer från och det är ingen tillfällighet. En äggulas färg återspeglar direkt vilka näringsämnen som hönan har fått i sig – som även kommer att diktera exakt vad det är som du får i stekpannan.
Typ 1
Äggulan som ser ut så här är utav den ljusaste äggulan som du kan stöta på. Äggen som ser ut så här kommer vanligtvis från stora gårdar som har väldigt många höns. Det är inte ovanligt att hönorna lever tillsammans i stora inhägnader i burar. De får begränsat med dagsljus och kosten är mycket ensidig och baseras enbart på korn och vete.
Den ljusa gula färgen som äggulan har betyder att äggulan är dålig på näringsämnen.
Typ 2
Äggen som ser ut så här kommer från frigående höns. Dessa lever ofta på medelstora gårdar och har begränsat utrymme att leka på. Även om hönsen är frigående så bor de tillsammans med väldigt många andra hönor och deras kost är mindre varierande.
Kosten består i huvudsak av korn men de kan även lyckas få i sig en och en annan insekt. Det är fortfarande ett bra ägg men äggulan är ljusare och större än de nyttigaste äggen som vi känner till.
Typ 3
Ägg som ser ut som dessa är från hönor som gått fritt ute på gården, fått en hel del utrymme och även dagsljus. Äggulan är så pass mörk att den gula färgen egentligen är orange. Äggulorna brukar ofta vara mindre än de som vi får när vi handlar i butiker.
Så alltså: Ju mörkare äggulorna är, desto mer näringsämnen innehåller dem. I allmänhet kan man säga friskare, mer varierad kost som innehåller annat än korn och spannmål men även enstaka insekter och andra grönsaker.
Äggulan som ser ut så här innehåller högre värden av Omega-3 fettsyror och vitaminer.