Klistrade antinazismärke på 200 år gammal Karl XII tavla – försöker riva av det i panik

Annons

30-åriga mannen fick ett infall och satte fast ett klistermärke med antinazi budskap på Nationalmuseums 1800-talsmålning ”Karl XII:s likfärd”. Nu åtalas mannen för grov skadegörelse.

Händelsen inträffade i december förra året då två personer var ute på stan och drack alkohol. De bestämde sig för att göra ett besök, på Nationalmuseum i Stockholm, rapporterar Aftonbladet.

– Vi gick till Nationalmuseum, då jag aldrig ha varit där tidigare, berättar mannen i ett polisförhör.

Väl inne på museet gick de båda runt och njöt av konsten som vilka besökare som helst. Ända tills de kom fram till oljemålningen ”Karl XII:s likfärd” i guldram.

Tavla från 1800-talet

Tavlan, målade 1884 av konstnären Gustaf Cederström och i storleken 265 gånger 371 centimeter, anses vara en av Sveriges mest välkända konstverk. Den är också en av Nationalmuseums mest värdefulla klenoder , med ett stort symbolvärde.

– Sen bestämde jag mig för att det vore väldigt roligt att sätta en klisterlapp på tavlan och ta en bild för att sedan skicka den till personen som har gjort klisterlappen, säger mannen.

– Jag tror inte att jag sa något överhuvudtaget, jag bara gjorde det. Det var inte planerat.

”Ville ta bort lappen”

När polisen frågar varför han gick fram till just den tavlan svarar mannen:

– Det är ju Karl XII på tavlan, han är ganska stor inom nazismen så jag tyckte det vore roligt att klistra dit klisterlappen … Jag gillar själv konst så jag klistrade inte på själva tavlan utan på skylten på ramen.

30-åringen menar att han inte hade något skadligt uppsåt med sin handling som mest var på skoj.

Annons

– Ja, men jag ville ju ta bort lappen efter att jag tagit kortet. Jag vet att det är en jättekänd tavla och jag ville bara göra en rolig grej av det.

Museets väktare befann sig i närheten och agerade blixtsnabbt samtidigt som de skrek att mannen skulle flytta på sig:

– Hela tavlan gungade och jag tänkte att den skulle åka i golvet, har en av väktarna sagt. Tavlan är ju ovärderlig.

Försökte smita

Alltsammans fångades på övervakningsfilm. Filmen visar hur mannen sträcker sig mot tavlan med något i handen. En väktare reagerar, går fram till mannen och avbryter honom då han ska ta en bild på konstverket med sin mobil. Filmen visar sedan hur mannen försöker ta bort något från tavlan samtidigt som fler väktare rusar fram.

30-åringen gjorde kraftigt motstånd mot väktarna och försökte smita, men de fyra väktarna brottade ner honom.

Klistermärket satte 30-åringen fast på en mässingsskiva på ramen till tavlan. Skivan fick skruvas bort och lämnades till en konservator på museet för att restaureras. Enligt konservatorn fick hon jobba i fem timmar för att åtgärda skadorna efter klistermärket:

– Jag fick använda lacknafta för att sakta ta bort det bit för bit. Arbetet var svårt. Efter att jag fick bort klistermärket var jag tvungen att lägga ny guldplätering på plattan. Den blev inte återställd till 100 procent.

Tavlan klarade sig

Konservatorn kan dock ge det lugnande beskedet att tavlan inte blev skadad:

– Nej, inte i fysisk mening. Frågan om skada handlar mer om symbolvärde och fara för vad som kan inträffa i framtiden.

Det är ett ikoniskt konstverk och även om Nationalmuseum inte yrkat på någon ersättning så är värdet på tavlan enormt.

– Då skulle man kunna uppskatta värdet till cirka 40 miljoner kronor, detta är sagt med reservation, säger konservatorn.

Annons

Andra läste även