Knepet alla borde känna till: Det är därför du behöver vända på äggen

Alla borde pröva det här enkla tricket!

Ägg finns ofta i de flesta svenskars kylskåp. Som tur är kan man köpa ägglådor i flera storlekar så man köper ofta inte fler ägg än nödvändigt – men de flesta har nog ändå upplevt att de behöver kasta ut ägg då och då.

För plötsligt har äggen passerat ”bäst före”-datumet och då ryker äggen i soptunnan. Men med en extremt enkel metod kan man faktiskt förlänga hållbarheten på äggen till nästan det dubbla.

Det förklarar branschorganisationen Svenska Ägg.

Ägg kan lätt hålla sig färska långt efter ”bäst före”-datumet.

Bäst före-datumet på äggen följer EU:s regler och gäller 28 dagar efter den dag de placeras i ladugården. Men som nämnt ovan finns det en metod som kan få dem att hålla betydligt längre än så. Faktiskt mer än dubbelt så långt, upp till två månader.

Det enda man kan göra för att förlänga hållbarheten är att se till att äggen vänder rätt i äggbrickan. Det låter kanske galet – men det har faktiskt stor inverkan på äggens hållbarhet. 

Vänd på äggen

”Ägg förvarade i kylen med den spetsiga sidan nedåt, håller sig färska i minst 2 månader”, skriver Svenska Ägg på sin hemsida.

Det går därför att äta ägg långt efter att de blivit ”gamla” enligt datum – om man bara vänder upp och ner på dem och förvarar dem i kylen.

Anledningen till att det förlänger hållbarheten på äggen är enkel. Ägget har en luftblåsa, som alltid sitter i den ”runda” änden. Men äggen vänder alltid med spetsen uppåt och den runda änden ner i äggfacken. Vänd istället på äggen så att de ”vänder upp och ner”.

Om den runda änden vänds uppåt och den spetsiga änden nedåt förhindrar luftblåsan att gulan kommer i kontakt med skalet när ägget blir äldre – vilket i sin tur gör att äggen håller längre.

Sponsrat innehåll

Andra läste även