Knepet vi missat hela livet – så slipper du gråta när du hackar lök

Brukar du storböla så fort det är dags att hacka lök? Då måste du läsa de här tipsen!

Nästan alla personer får tårar i ögonen av att hacka lök, vissa börjar storgråta medan andra klarar sig bättre, men irriterande är det. Dessutom är lök en ingrediens i de flesta maträtter vilket gör att man helt enkelt inte slipper undan.

Det finns en mängd olika tips på hur man hackar lök utan att gråta. Allt ifrån husmorstips till vetenskapligt grundade teorier. Men vad funkar egentligen?

Här har vi listat 7 tips som faktiskt gör att du gråter mindre vid lökhackningen!

1. Kallt rinnande vatten

Kyla gör att svavelföreningarna och enzymernas aktivitet minskar, vilket leder till mindre tårar. Ett bra sätt att hitta kyla är att stå bredvid rinnande kallvatten eller ställa ner skärbrädan i diskhon när du skär löken.

2. Spola kallt vatten på underarmen

Du kan gå ett steg längre och spola kallt vatten på din underarm i några sekunder tills tårarna minskar. Se till att kavla upp ärmarna och börja hacka!

3. Simglasögon

Det låter lite töntigt kanske, men det säkraste sättet att undvika tårarna är att försegla ögonen. Gasmask eller simglasögon, valet är upp till dig.

4. Lägg löken i frysen

Om du vill slippa simglasögonen kan man förbereda löken genom att lägga den i frysen en halvtimme innan du hackar den.

5. Dränk kniven i citronsaft

Här är teorin att citronsaften suger upp svalföreningarna innan de hinner nå dina stackars ögon. Skär citronen i halvor och gnid in saften på kniven. Det är inte hundra procent säkert, men kan underlätta lite!

6. Under köksfläkten

Fläkten har inga tårkanaler, så varför inte låta den ta smällen?

7. Vässa kniven

Ett enkelt knep är faktiskt att vässa kniven. En vass kniv motverkar bildningen av svavelföreningar och kommer irritera dina ögon mindre. Dessutom blir det enklare att skära!

Sponsrat innehåll

Andra läste även