Kommunen röstar igenom krav på handskakning – mitt under pandemin: ”Det är så korkat”

”Anställ ingen som vägrar handhälsning med det motsatta könet”. Så lyder beskrivningen av den motion som nu röstats igenom – mitt i rådande pandemi.

– Det är så korkat att jag knappt tror att det är sant, säger Susanne Fransson, docent i rättsvetenskap.

I måndags röstades en väldigt speciell motion igenom i Trelleborgs kommun, som redan från början blev hårt kritiserad av juridiska experter, och knappast ser bättre ut i dagens ljus.

”I och med massinvandringen av framförallt muslimer har det framkommit att det numera finns män i Sverige som av religiösa skäl inte vill hälsa på kvinnor genom handhälsning”, skrev SD-politikern Helmuth Petersen i mars 2019.

SD-motionen i fråga handlar om att Trelleborgs kommun inte ska anställa personer som av religiösa eller kulturella skäl vägrar hälsa på det motsatta könet.

Pexels

Socialdemokrat överklagade

Den uppmärksammade motionen har bland annat rapporterats av Aftonbladet och innehåller 34 punkter, där kravet på handhälsning var en av punkterna. Den röstades igenom i kommunfullmäktige den 16 december 2019 och har inte åldrats väl med tanke på dagens läge.

– Det är inte säkert att vi hade agerat på samma sätt om vi fått den här motionen i dag, säger kommunalrådet Mikael Rubin (M).

När Aftonbladet frågar honom om hans åsikt kring handhälsningsregeln menar Mikael Rubin att det fanns viktigare punkter i motionen.

– Jag tycker inte den är den viktigaste frågan. För mig var det viktigaste Internationella Engelska Skolan och Trelleborgshem. Men om du ställer frågan om just den biten tycker jag att det är viktigt att ta seden dit man kommer. Det är väl det som Sverigedemokraterna ville markera när man la fram den här motionen. Och när vi var i 2019 var det rätt naturligt att hälsa i hand.

På grund av den rådande coronapandemin så har dock förutsättningarna ändrats och Mikael Rubin försäkrar att de kommer följa de rekommendationer som finns.

– Ja, då är det det som gäller. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Seder och bruk ändras även i Sverige, och när vi har en pandemi som vi inte haft sedan spanska sjukan är det klart att vi anpassar oss efter det, säger Mikael Rubin, moderat kommunalråd i Trelleborg till Aftonbladet.

Pexels

”Handlar om religionsfrihet”

Huruvida kravet på handskakning är juridiskt försvarbart råder det dock delade meningar om. Susanne Fransson, docent i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet säger att förslaget är ”korkat” – både i sitt innehåll och i relation till den rådande pandemin.

– Det här handlar om religionsfrihet. Den kan bara inskränkas genom lagstiftning, och det är bara riksdagen som kan fatta beslut om det. Så det är samma som i Skurup och Staffanstorp. Och det har ju prövats i domstol, och domstolen har sagt att det strider mot kommunallagen.

– Så kommuner kan inte göra det. Och dessutom är det korkat, säger Susanne Fransson.

Vad tycker ni om förslaget? Dela gärna era åsikter i kommentarerna!

Sponsrat innehåll

Andra läste även