Köpte ett mynt för 4 kronor: svimmade nästan när han upptäckte vad det var värt

Myntet visade sig vara värt mycket mer än han någonsin hade kunnat föreställa sig.

Ett sekelgammalt mynt köptes på en loppmarknad för cirka 4 kronor. Den visade sig senare vara värd mycket mer. Myntet såldes till en man på en fransk loppmarknad för 50 cent. Myntet var ett sällsynt kontinentaldollarmynt som hade tillverkats 1776, när USA var en ung nation.

Den lyckliga ägaren hade ingen aning om vad myntet var när han köpte det på en loppmarknad. Han upptäckte först långt senare att han hade haft en exceptionell tur, rapporterar Fox News.

”Säljaren hade en tårtlåda full med mynt och medaljer till salu, och medan köparen tittade igenom den tog säljaren fram en annan låda med mynt med det här myntet ovanpå”, säger Professional Coin Grading Services, som därefter klassificerade myntet.

Köparen, som inte kände till myntet, frågade säljaren om ett pris och denne sa 50 cent. Senare googlade myntets nya ägare ”Continental Currency 1776” för att ta reda på vad det var för mynt han hade.

Här insåg han att han kanske hade fått tag på något av betydligt högre värde än vad han först trodde. Han tog därför myntet till en lokal mynthandlare som var osäker på dess äkthet och föreslog att säljaren skulle skicka det till USA för att fastställa dess äkthet.

Det sällsynta myntet är tillverkat av tenn och visar ett solur i en centrumring med ”mind your business” skrivet under. På de yttre ringarna finns orden ”Fugio”, ”Continental Currency” och datumet 1776.

På myntets baksida finns namnen på de 13 kolonialstaterna och budskapen ”Vi är en” och ”Amerikansk kongress”.

Ursprunget till den kontinentala valutan är fortfarande oklart, och vissa historiker menar att de tillverkades i England som satir, i ett försök att håna den nya amerikanska nationen.

Men mynten var fortfarande mycket värdefulla och visade en sällsynt del av historien, säger Professional Coin Grading Services.

”Även om ursprunget till dessa mynt fortfarande är omdiskuterat är 1776 Continental dollars viktiga tidiga mynt som firar födelsen av den helt nya nationen USA”, står det i förklaringen.

Myntet värderades till nästan 100 000 US-dollar i USA, vilket motsvarar över 1 000 000 svenska kronor.

Sponsrat innehåll

Andra läste även