Kört fast i snön? så kommer du snabbt loss med 7 enkla tips!

Att köra fast i snön under vintern är en mardröm hos de flesta av oss, men du behöver inte ge upp! Med de här tipsen får du lätt loss din bil och kan säkert köra hem.

1. Backa eller gasa

Det här är de flestas första alternativ när man fastnat i snön. Du har två val, antingen att åka framåt eller bakåt. Det viktigaste är att inte börja slira, för då fastnar du lätt.

Om du tror på en bättre framkomlighet lite längre fram så gasar du på lite extra, utan att börja sladda. Annars får du helt enkelt backa dig ur situationen. Stanna bilen helt så att snön lägger sig bakom däcken och backa försiktigt. Om greppet är dåligt får du vagga dig igång.

2. Gunga och vagga

Ibland hamnar man i en riktigt knivig situation när man ska starta från stillastående. Så fort däcken börjar spinna så poleras ytan och ditt grepp blir bara ännu sämre. Lägg in ettan eller backen och börja sakta gunga och vagga dig ur det dåliga läget.

3. Sanda och grusa

En bra idé är att alltid ha med sig en hink eller petflaska med sand eller grus i bakluckan. Sanda framför drivhjulen från början eller sanda på isytan som du sladdat runt på för att få bättre grepp.

4. Lägg en matta

Både snöstrumpor och antislirmattor kan hjälpa dig ur de mest besvärliga knipor. Snöstrumpor är stora rattmuffar för hjulen som ger ett bättre grepp. Antislirmattor är plastnät som kilas in framför drivhjulen. I nödfall kan du använda golvmattorna i din bil för att få bättre grepp.

5. Gräv och skyffla

Om du har för vana att ha med dig en skyffel i bilen så kan den hjälpa en hel del. Det finns även hopfällbara varianter som tar mindre plats. Använd den för att ta bort isiga plogvallskanter och gräv loss bilens hjul.

6. Koppla ur och spinn

Om du märker att motorn dör när du försöker ta dig loss kan man koppla ur antispinnsystemet. Oftast finns det en knapp för detta, men vissa bilar kräver mer för att släppa på antipsin.

7. Var förbered för nödläga

I vissa fall har man otur och inget fungerar. Då är det bra att ha ett kit för nödlägen i bilen. En räddningsfilt, värmeljus, nödproviant, dricka och varma kläder kommer alla till pass när du väntar på hjälp.

Glöm inte att köra försiktigt ute i snövädret och dela gärna artikeln och tipsa dina vänner!

Sponsrat innehåll

Andra läste även