Kungen kan få första sprutan med vaccin mot covid-19

Det har kommit krav på att vår monark ska få den första sprutan med vaccin mot coronaviruset. Detta skulle kunna ses som en symbolisk akt för att bidra till att svenskarna blir mer villiga att ta vaccin och skydda sig mot covid-19.

Undersökningar visar på att två av fem svenskar är skeptiska eller motståndare mot vaccin mot coronaviruset. Det är en alarmerande siffra och nu har Expressens krönikör Arvid Åhlund kommit med ett förslag om att kungen borde låta sig vaccineras offentligt.

Detta efter att Storbritannien gått ut med att drottning Elizabeth, 94, och hennes make prins Philip, 99, ska låta sig vaccineras offentligt. Anledningen till detta är för att ingjuta en större vilja hos undersåtarna att verkligen se till att skydda sig (vilket även skyddar andra) mot det virus som satt hela världen ur balans under 2020.

– Gesten följer ett livslångt och mycket konsekvent mönster. Under andra världskriget jobbade hon som mekaniker och körde truck. På 1950-talet gick hon i bräschen för massvaccinationer genom att vaccinera barnen Charles och Anne mot polio, skriver Arvid Åhlund.

Arvid är övertygad om att effekten av en direktsändning där vi får se monarken få en spruta i armen skulle minska den motvilja som råder gentemot vaccinet hos gemeneman.

– Genomslaget skulle så klart bli enormt. När statschefen höll coronatal till nationen i april slogs Telenors årsrekord för internetsurf eftersom så många tittade på mobilen. Den minst tidsenliga samhällsinstitutionen på papperet driver talande nog mest trafik i praktiken, skriver Arvid Åhlund.

Och det är fler än kung Carl Gustaf som kan göra nytta, konstateras i krönikan:
– Kronprinsessan och talmannen bör knytas upp också, de har samma kvaliteter. Kan drottning Elizabeth, kan ni. För Sverige, helst i tid, avslutas krönikan.

Vad tycker du om förslaget? Borde kungen få första dosen med vaccin? Dela din åsikt i kommentarsfältet.

Sponsrat innehåll

Andra läste även