Kvinnan rastade hunden och försvann spårlöst – 30 år senare hittas rätt DNA på en mugg

År 1989 tog Amanda en joggingtur med familjens hund. Hon hade en runda som hon brukade springa och även denna gång valde hon samma runda att springa. Men den här gången kom hon inte hem igen.

Amandas kropp hittades efter tre dygn. Då hade hon enbart strumpor och joggingskor på sig. Det här blev en början på en utredning som skulle förbi svarslös – tills 30 år senare.

Polisen var väldigt förbryllade över mordet på 18-åriga Amanda, hela staden sattes i skräck.

Många av stadens manliga invånare fick lämna DNA-test för att se om de kunde matcha de DNA som polisen hade hittat på Amandas kropp, men dessvärre gav proverna ingen matchning.

https://www.facebook.com/WhatcomSheriff/photos/a.10150099457262187/10154934609877187/?type=3&theater

Amandas familj berättade att de enda som skulle kunna ge dom någon form av ro vad om den skyldige inte skulle gå fri.

”Jag har aldrig sett ett fall som påverkat människor så som detta gjorde. Folk kände att de inte var trygga. Det var vetskapen om att de var osäkert, och att det på riktigt fanns ett monster ibland oss”, säger åklagaren David McEachran till tidningen The Bellingham Herald.

Det dröjde många år, men 2013 kom polisen på en ny strategi. De beslutade sig för att kolla DNA på två personer som hade bott i staden tidigare, men flyttat därifrån. En av de män som tidigare hade bott i staden men flyttat var Timothy Forrest Bass.

Vägrade lämna DNA

Han var en 51-årig man som hade bott i närheten av Amandas föräldrar. Han hade sett hur Amanda sprang förbi hans hus på hennes löprundor flera gånger.

Timothy Forrest Bass vägrade av någon anledning att lämna sitt DNA. Men efter flera år gjorde någon plötsligt polisen en väldigt stor tjänst, som förändrade allt.

Kim, som var en kollega till Timothy hade fått höra att polisen var intresserade av Timothy. På något sätt hade Kim lyckats få reda på att Timothy vägrat lämna DNA-prov.

Det Kim gjorde var att han roffade åt sig en mugg som Timothy hade druckit ur. Muggen lämnade han sedan till polisen. När svaret kom så visade det sig att samma DNA som fanns på muggen matchade de som hade hittats på Amandas kropp.

Kims idé gjorde så gärningsmannen kunde gripas och därefter dömdes han till 27 års fängelse för mordet på Amanda.

Polisen hoppas nu att det här fallet ska inspirera andra människor till att vara uppmärksamma på kollegor och andra i deras omgivning. Om man misstänker något avvikande ska man slå larm.

Sponsrat innehåll

Andra läste även