Kysste pojken och bad honom att suga på tungan: nu säger Dalai Lama förlåt

Annons

Den exiltibetanske ledaren, Dalai Lama, har utfärdat en officiell ursäkt efter att ha fått omfattande kritik för att ha kysst en liten pojke.

Det var inte länge sedan som en video där den tibetanska religiösa ledaren i exil Dalai Lama kysser en liten pojke vid en ceremoni i den nordindiska staden Dharamshala i februari blev viral. 

I videon bad Dalai Lama bland annat pojken att suga på tungan och det religiösa huvudet har fått mycket kritik för detta bland annat i sociala medier.

Därför har han, enligt CNN, nu gått ut med en officiell ursäkt. 

Annons

Ursäkten delades tidigare i dag, måndag, och där står det bland annat att Dalai Lama ”vill be pojken och hans familj och hans många vänner om ursäkt över hela världen för den smärta som hans ord kan ha orsakat.

I den officiella ursäkten står det också att Dalai Lama ”ångrar” händelsen.

”Hans Helighet retar ofta människor han möter på ett oskyldigt och lekfullt sätt; även offentligt och framför kameror”, står det i ursäkten som orsak till händelsen. 

Annons

I videon, som har setts av miljoner på sociala medier, hörs pojken fråga Dalai Lama, som bland annat vunnit Nobels fredspris: ”Kan jag krama dig?”

På detta svarar den 87-årige Dalai Lama med att peka på sin kind och säga: ”Först här”, varefter Dalai Lama pekar på hans läppar och säger: ”Och så småningom tror jag här också.”

Dalai Lama tar sedan tag i pojkens käke och kysser honom på munnen, varefter han säger: ”Och sug på min tunga” och håller fram tungan. 

Pojken, som inte är identifierad, suger sedan på Dalai Lamas tunga, vilket enligt Dalai Lama var en kulturell gest. 

Barnrättsorganisationen ’Haq: Center for Child Rights’, med säte i Delhi, Indien, har dock uppgett att det som händer i videon inte har något med ”kultur” att göra. 

” Även om så är fallet ska sådan kultur inte accepteras”, säger organisationen också och Dalai Lama har därför som nämnt också bett om ursäkt och erkänt att händelsen var olycklig. 

Du kan se klipp från videon på CNN:s hemsida genom att klicka här.

Annons

Andra läste även