Läkarnas varning: Därför kan för mycket D-vitamin göra dig allvarligt sjuk

Den svenska konsumtionen av D-vitamin har skjutit i höjden – men kan det bli för mycket av det goda?

Tidigare i år publicerades en studie i Läkartidningen som menade att ”D-vitamin kan skydda mot svår infektion vid covid-19”.

Teorin fick medhåll från överläkare Mats Humble, som menade att risken för allvarligt insjuknade skulle minska markant om patienterna hade ett bra D-vitamin värde.

Personer i riskgrupper fick därmed rekommendationen att höja D-vitamindosen.

Omdebatterad effekt

Huruvida D-vitamin faktiskt hjälper är dock en omtvistad fråga hos forskare, professorer och psykiatriker. Vissa hävdar som ovan att det finns ett samband mellan insjuknande i covid-19 och D-vitaminbrist, medan andra anser att det saknar vetenskapligt stöd.

Håkan Melhus, professor i klinisk farmakologi, hör till skeptikerna och menar att det finns en allmän övertro på D-vitamins effekt mot olika sjukdomar.

– Man hittar många studier med samband mellan låga D-vitaminnivåer och diverse olika problem och sjukdomar. Men när man sedan gör randomiserade studier så ser man inte de effekterna, säger Melhus till SVT.

Livsmedelsverket varnar

Svenskarna verkar dock ha gjort sitt val i frågan, och konsumerar mer D-vitamin än någonsin tidigare.

Man måste dock vara försiktig, menar Livsmedelsverket som säger att vissa tillskott innehåller för höga doser av D-vitamin, vilket kan ge svåra konsekvenser.

– Det kan i värsta fall leda till njursvikt, säger Bettina Julin, nutritionist på Livsmedelsverket, till SVT.

Livsmedelsverket vill också poängtera att det inte finns någon dokumenterad fördel med att inta högre doser än vanligt.

Sponsrat innehåll

Andra läste även