Symboliken i lärarens tomma stol ger oss något att tänka på.

Som barn inser vi inte alltid hur mycket inflytande våra lärare kan ha på våra liv. De lär oss inte bara om matematik, naturvetenskap, läsa och skriva, utan de lär oss om livet. De lär oss ofta om rätt och fel, rättvisa och orättvisa, och inte bara hur man blir en bättre människa, utan hur man gör världen till en bättre plats.

Detta är precis vad den här läraren i New Jersey har lärt sina barn under de senaste 50 åren.

Hur? Genom att alltid ha en tom stol i klassrummet.

Dan Gill har undervisat i grundskolan i mer än femtio år. Om du går in i hans klassrum kommer du att märka en distinkt detalj: En tom stol.

Det är inte en extra stol som står redo och väntar på besökare. Den finns inte där om en annan stol är trasig, eller för att användas som en typ av skamkrok. Snarare är den tomma stolen i Mr Gills klassrum där av en symbolisk anledning.

Det är till för att ge eleverna en värdefull läxa om inkludering och grundläggande mänskliga rättigheter.

Idag berättar läraren om hur han kom på idén.

Fick inte komma på födelsedagsfesten

Gill själv växte upp i New York City. När han var nio år gammal gick han på en födelsedagsfest för en pojke som bodde på hans kvarter. Han gick inte ensam, men han gick med sin bästa vän Archie. Med presenterna under famnen ringde de på dörren.

Födelsedagsbarnets mamma öppnade. När hon såg Gill och Archie sa hon till dem att det inte fanns några fler stolar kvar. Gill blev förvirrad och sa att det var bra, han kunde sitta på golvet eller få några stolar till, det skulle inte störa honom. Kvinnan upprepade, förlåt, det fanns bara inga fler stolar.

– Och hon upprepade det. Du kan inte komma in. Det var svårt för ett barn att höra, en förnedring, säger Gill.

Det var i det ögonblicket som Gill insåg varför paret inte var välkomna. Det var för att Archie var mörkhyad. Både han och Archie började gråta.

Den tomma stolen i klassrummet är hans sätt att symbolisera den historien för eleverna och hjälpa dem att förstå den bättre.

– Det är en symbol för att visa barnen att det finns plats för alla – det finns alltid en stol, säger Gill.

Den dagen kommer för alltid att vara en dag som Gill aldrig kommer att glömma. Det fastnade för honom hela vägen in i hans vuxna liv, och erfarenheten tog han med sig som lärare.

– Vi ska vara en skola med möjligheter, säger Gill till Today och fortsätter:

– Archie nekades möjligheten att gå på födelsedagsfesten på grund av en partiskhet som kvinnan hade.

Genom att lära sina elever om inkludering – de unga barnen som kommer att växa upp och bli de som bestämmer lagar, kultur och vad som ”går” i deras samhälle – hoppas han att världen kommer att förbättras.

Han säger att han tycker att hans metod fungerar. När besökare kommer in i hans klassrum är hans elever de första som frågar dem ”vet du varför vi har den där stolen?”. Och de förklarar vad det betyder. Det är så Gill vet att lektionen har lärt dem något.

– Jag hoppas att det lär barnen något om hur de kan förbättras och hur de kan behandla människor bättre. Jag hoppas att de blir beslutsfattare i sin egen klass, säger han.

Gillade du den här idén? Dela gärna artikeln så att kanske några andra lärare kan plocka upp den!