Larm: pågående iskylan ger femdubbla elpriser – så här sparar du mest

Vintern har kommit till Sverige och norden, och det med besked. I takt med att kylan tilltar rusar elpriserna i höjden, men det finns vissa knep du kan ta till för att spara dyrbara kronor.

Vi går in i februari, som är en erkänt kall månad och i samband med det kylväder som dragit in över Sverige så kommer det kosta mer att värma upp våra hus.

Enligt en analys av elbolaget Tibber kommer elpriset under februari att ha riktigt höga toppar, men även svänga neråt en hel del. Elpriset beräknas vara som högst vid 08.00 på morgonen, för att sedan gå ner och toppa igen vid 17.00 på eftermiddage.

– Det är ovanligt att vi ser sådana här extrema hopp i elpriserna, säger Edgeir Aksnes, vd för Tibber, rapporterar Aftonbladet.

Pexels

Högsta priserna på åratal

Inte nog med att vi blir kalla när vi vistas utomhus, utan kylan kommer också påverka våra plånbokar – rekordmycket. Enligt analysen blir måndagens elpriser de högsta på två år i de områden som sträcker sig från Gävleborg och Jämtland, norrut.

I de södra delarna av Sverige beräknas inga rekordnivåer, även om utvecklingen även är ytterst ovanlig även där.

Magnus Thorstensson på branschföreningen Energiföretagen i Sverige berättar att efterfrågan på el brukar vara som högst på morgonen och under eftermiddag/kväll.

– På vardagar ser det alltid ut så att mellan klockan 06 och 09 har vi en morgontopp. Det är då vi börjar gå till jobbet, skickar ungarna till skola och så vidare. Och sen kommer vi hem vid 16-tiden och fixar mat, och så vid 19 går det ned. Elmarknaden reagerar omedelbart på utbud och efterfrågan, rapporterar Aftonbladet.

Pexels

Så här sparar du på värmen

Men finns det inget vi kan göra för att spara på värmen och plånboken? Jodå, elbolaget Tibber har delat med sig av några råd för att ducka pris-topparna för el:

1. Då vår varmvattenberedare drar rejält med ström bör man undvika att duscha innan elpriset nått sin topp för dagen.

2. Samma princip gäller diskmaskinen, tvättmaskinen och torktumlaren som också drar en hel del el.

3. För er som har elbil eller smarta termostater bör man aktivera smart laddning eller smart värmekontroll.

Källa: Tibber.

Vad har ni för elsparar-tips? Dela gärna med er i kommentarerna!

Sponsrat innehåll

Andra läste även