Läs detta om du vill ha en ursäkt för att njuta av lite choklad

Nu avslöjar experten varför du bör äta mer chocklad!

De allra flesta har vid det här laget förstått: Mörk choklad med minst 70 procent kakao är faktiskt inte ohälsosamt.

Det här är anledningarna till att du bör unna dig en bit eller två när du ska roa dig.

Bra för hjärtat, lindrar hosta och minskar stress – det finns många anledningar att njuta av en bit mörk choklad.

1. Mörk choklad lindrar stress

Choklad påverkar frisättningen av endorfiner och serotonin i hjärnan. Det är ämnen som hjälper mot stress och ger en känsla av välbefinnande. Mörk choklad ökar också din antioxidantnivå med nästan 20 procent, säger KK . Om du har högt blodtryck kan en liten bit mörk choklad om dagen sänka ditt blodtryck.

2. Mörk choklad lindrar hosta

Ämnet teobromin som finns i mörk choklad kan påverka vagusnerven. Det är den delen av hjärnan som orsakar hostanfall och på så sätt kan mörk choklad faktiskt ha en lugnande effekt.

3. Njut av det medan du kan

Kakaoträd trivs bäst i fuktigt klimat i skogarna runt ekvatorn och nu hotas kakaoproduktionen av varma temperaturer och torka. För några år sedan varnade forskare för att chokladproduktionen kan försvinna helt till följd av klimatet – och inte för länge.

4. Bra för hjärtat

Mörk choklad innehåller flavonoider. Således har det en gynnsam effekt på både ditt hjärta och dina blodkärl. Flavonoiderna har en dämpande effekt på skadliga förändringar i kroppen och påverkar det tunna cellskiktet som täcker insidan av blodkärlen, så att det bevarar elasticiteten och flexibiliteten.

5. Choklad med 80 procent kakao kan betraktas som en grönsak

Ja, du läste rätt! Läkaren och författaren Berit Norstrand har bland annat varit sugen på att argumentera för detta, och även för mörk choklads goda egenskaper i övrigt. Mörk choklad innehåller hälsobringande växtämnen, mineraler och antioxidanter på samma sätt som grönsaker!

Dela detta med dina vänner som älskar choklad!

Sponsrat innehåll

Andra läste även