Leif GW Perssons monsterlön – så mycket drar han in varje år

Leif GW Persson, hela Sveriges kriminologiprofessor, har genom åren cementerat sin plats som en av landets mest framstående författare och tv-profiler.

Med en lång lista av bästsäljande böcker och sitt välkända ansikte i flera tv-program, har han blivit en fast punkt i den svenska kulturvärlden.

I mars i år valde GW att lämna TV4 efter sex års samarbete. Under sin tid där gjorde han regelbundna framträdanden i ”Nyhetsmorgon” där han analyserade och diskuterade aktuella brott.

– Jag har trivts de här åren. Både med tittarna, speciellt när vi har haft olika uppfattningar om saker. Det är då man får lära sig lite. Sedan har jag trivts alldeles utomordentligt med min arbetsgivare. Vi skiljs som vänner, sa GW när han lämnade TV4.

Foto: Wikipedia

Kort därefter blev det klart att han skulle göra comeback på SVT tillsammans med sin gamla kollega Camilla Kvartoft. Duon, som tidigare haft stor framgång med ”Veckans brott,” jobbar nu på ett nytt program vid namn ”Veckan” som kommer att sändas i höst.

Oförmåga att förbättra formatet

Efter några månader har GW nu avslöjat de verkliga orsakerna bakom sitt beslut att lämna TV4. Officiellt har det handlat om att han behövde tid att slutföra en bok, men det fanns också andra skäl.

– De var väldigt generösa och snälla, men det blev lite plottrigt. Jag har två minuter på mig att kommentera gängkriminaliteten, det biter inte. Det enda det resulterar i är att om jag kritiserar regeringen flera gånger i rad så blir jag inbjuden till kaffe och kaka med Gunnar Strömmer. Han åt de flesta kakorna själv om ni vill skriva det, sa han nyligen till Aftonbladet.

GW kände helt enkelt att han inte fick tillräckligt med utrymme att uttrycka sig fullt ut om de olika fallen.

Ett liv i komfort

Till vardags bor Leif GW med sin fru Kim i en våning i Solna och på en stor gård utanför Gnesta. Där kan han ägna sig åt sin stora hobby – jakt.

Men för att ha råd med dessa lyxiga bostäder krävs rejäla inkomster, något som GW inte verkar ha brist på.

– Just den biten har varit ganska enkel. Jag blev rik tidigt, jag var väl 32 bast när jag blev ekonomiskt oberoende. ”Grisfesten” gavs ut i september 1978 och poff var jag en hyllad kulturpersonlighet. Det blev årets mest sålda bok och plötsligt regnade det pengar över mig, säger han i Expressen.

Foto: TV4

Imponerande inkomstkällor

Trots att GW anser att han numera inte tjänar så mycket, ser hans inkomstannons imponerande ut.

– Nu tjänar jag inte så mycket. Kanske 25 miljoner per år och så tar jag ut hälften i lön och betalar skatt och sociala avgifter 60 procent. När detta är klart har jag så där sex–sju miljoner kvar att leva på. Det funkar alldeles utmärkt att leva på sex–sju miljoner, säger han.

När Expressen-reportern frågar om GW skulle klara sig på en vanlig folkpension, svarar han att han skulle kunna göra det.

– Ja, jag skulle klara det men inte de runtomkring mig, som lever på mig. Jag försörjer en halv stam. Men jag ger också bort en förskräcklig massa. Jag har ett barnhem i Ukraina där jag betalar hälften och nu har jag fått en medhjälpare som betalar den andra hälften. Det är Camilla Läckberg, berättar han.

Lysande framtidsutsikter

Det råder ingen tvekan om att Leif GW Persson har haft en anmärkningsvärd karriär och hans ekonomiska framgång är lika beundransvärd. Det blir spännande att se vad han och Camilla Kvartoft kommer att bjuda tittarna på i deras nya program ”Veckan” i höst. Leif GW Persson är utan tvekan en man som fortsätter att inspirera och fascinera – både genom sin intellekt och sitt sätt att generera inkomst.

Sponsrat innehåll

Andra läste även