Louice blev stoppad och rånad på motorvägen – varnar bilister för nya fräcka metoden

Annons

När Louice var på väg hem från jobbet blev hon stoppad på motorvägen av falska poliser och rånad på sina tillbehörigheter. Nu vill hon varna andra för tjuvarnas fräcka metod.

Kvällen den 27 oktober var Louice Kangasmaa på väg hem till Borås efter ett jobb i Mölndal när en riktigt otäck händelse ägde rum, rapporterar P4 Gävleborg.

I höjd med Circle K i Bollebygd stoppades Louice av en civilpolisbil. Eller ja, det var iaf vad hon trodde.

– De satte på en sådan röd saftblandare, som de säger i Beck, på taket och när det blev bredare vid vägrenen vinkade de in mig där för att stanna, berättar Louice Kangasmaa för Newsner.

Bad om ägarbevis

Två kvinnor i polisuniform klev ur bilen och bad Louice att visa sitt ägarbevis från Transportstyrelsen.

Under tiden polisen tittade på ägarbeviset i bilen fick Louice stå utanför och vänta i spöregnet.

– Det var kolsvart ute och regnade som bara den så jag stod där och huttrade och frös medan den ena kvinnan satte sig i förarsätet och den andra stod utanför vid förardörren. Efter fem minuter tackade kvinnorna för sig och önskade mig en fortsatt trevlig kväll, berättar Louice för Newsner och tillägger:

– De var så trovärdiga. De var trevliga och uppträdde professionellt och polisiärt eller vad man ska säga. Precis på det sättet som man förväntar sig att en polis ska göra.

Handskfacket var tömt

Glad att komma in i värmen igen satte sig Louice i bilen. Men när hon skulle lägga in en snusdosa i handskfacket märkte hon att något inte stod rätt till.

Hela handskfacket var tömt. Alla ägarpapper till bilen, en necessär, mediciner samt vigsel- och förlovningsring var borta.

– Jag tänkte: ”Men gud, jag har ju blivit rånad”. Och när jag förstod det så kände jag hur jag blev helt skakis, säger hon och tillägger:

– Jag svängde in vid macken och som av en slump stod där en målad polisbil så jag gick fram och knackade på rutan och stammade fram någonting, jag var i chock, berättar Louice.

Gjorde en polisanmälan

Hon berättar för polisen om vad som just hänt och får veta att det inte ska ha varit några civilbilar ute på kontroller vid tidpunkten. Så polismannen uppmanar Louice att göra en anmälan.

Annons

I samband med anmälan ser Louice att polisen aldrig behöver be om ägarbevis, eftersom de enkelt kan slå upp det i sina system.

En till detalj som vittnar om att hon blivit lurad är att ”saftblandarna” tjuvarna hade bara var röda. I verkliga fall har polisen både röda och blå saftblandare.

– Men sådant tänker man inte på då. Jag har haft körkort i 24 år och har aldrig blivit stoppad, så jag visste inte alls hur det gick till, säger Louice till Newsner och tillägger:

– När jag kom till polisstationen och såg polisernas uniform slog det mig att även dem inte var identiska med de poliser som stoppade mig.

Samtidigt är Louice glad att hon inte råkade värre ut.

– I andra intervjuer har jag fått frågan om vad jag skulle kunnat göra annorlunda. Men jag kan inte komma på något. Däremot har jag tänkt mycket på vad som hade kunnat hända om de hade varit beväpnade och så, det vet man ju inte någonting om där och då, säger Louice till Newsner.

”Är ovanligt”

Enligt Anders Schääf, gruppchef vid trafikpolisen, hanterar region Väst flera fall liknande fall varje år.

– Det är ovanligt, men det är olyckligt när det väl sker, säger Anders Schääf, gruppchef vid trafikpolisen, till P4 Göteborg.

Jan Johansson, som är förundersökningsledare i Älvsborg har Louices anmälan lagts ned.

– Det fanns inget direkt att gå på, säger han och tillägger:

– Det är ett ytterst ovanligt att tjuvar klär ut sig till poliser. Och under mina nio år här så har jag aldrig hört talas om det faktiskt, säger han till Newsner.

Vill varna andra

Trots att hennes anmälan lagts ner vill Louice nu varna andra bilister för tjuvarnas fräcka knep.

– Jag har hört om flera fall på radion och vill inte att fler ska råka ut för det. Så det är därför jag går ut med det här, så att människor kan vara uppmärksamma, säger Louice.

Vad tycker ni om det här? Dela artikeln och varna andra för tjuvarnas knep!

Annons

Andra läste även