Mikrovågstricket som tar nätet med storm: allt du behöver är en isbit

Ett isbit och mikrovågstrick testades av hundratals och nu har det bekräftats att det fungerar.

I slutet av september delade influencern Emily Mariko en video på TikTok (@emilymariko), där hon gjorde en rätt bestående av bland annat ris och lax.

Hon gjorde rätten i en mikrovågsugn, men innan hon satte in tallriken gjorde hon något som fick videon att bli viral och såg hennes antal följare öka från cirka 400 000 till mer än fem miljoner på bara en månad.

Idag har hon mer än 11 ​​miljoner följare och videon har fått mer än fem miljoner ’gilla’.

I videon kan du se hur den 29-åriga influencern lägger en isbit ovanpå sin mat och sedan täcker maten med något som ser ut som bakplåtspapper innan den sätts i mikron. 

Just denna handling fick flera människor att undra över videon. 

Först och främst undrar man vad isbiten betyder, och dessutom undrar man varför isbiten inte har smält efter att ha varit i värmen i mikrovågsugnen. 

Dagarna och veckorna efter att videon publicerades den 29 september förra året försökte flera andra TikTokers metoden och upptäckte att den var tillräckligt bra för att isbiten inte skulle smälta, och nu Jason Latimer, som driver sajten ’Impossible Science, enligt VICE förklarade att detta beror på hur mikrovågsugnar värmer mat. 

”Glass smälter inte som folk tror att den kommer att göra i mikrovågor”, sa han och förklarade: ”Värmen genereras i vattnet i din mat, men överför sedan värme till all mat.”

I is hålls dock vattenmolekylerna på plats, vilket gör att de inte kan ta emot värme från mikrovågorna, och därför smälter inte isen, har han också förklarat och utvecklat:

”Det är också därför fryst mat inte tillagas på samma sätt som tinad mat när du använder en mikrovågsugn. Vattenmolekylerna i den frysta maten kan helt enkelt inte absorbera energi från mikrovågorna.”

Varför?

Nästa fråga som många hade är varför Emily gjorde det – varför lade hon en isbit ovanpå sin mat?

Flera har gissat att det är för att undvika att maten blir torr och VICE har verifierat och bekräftat den teorin. 

Enligt mediet blir riset mycket saftigare och godare om du lägger till en isbit i rätten innan du sätter den i mikron än om du inte gör det.

Enligt Latimer fungerar tricket eftersom vattenhalten i riset hjälper till att smälta lite av isbiten, som därför ångar riset och gör det saftigt snarare än torrt.

Sponsrat innehåll

Andra läste även