Visst är svensk husmanskost det bästa som finns? Här är några klassiker som direkt får det att vattnas i munnen. Vilken är din favorit?
Öländska kroppkakor

Ölands nationalrätt har anor från 1700-talet och avnjuts bäst med skirat smör och lingonsylt. Mums!
Bruna bönor och fläsk

En personlig favorit, vem älskar inte bruna bönor i simmig sås med tjocka skivor av rimmat fläsk? Eventuellt lite kokt potatis till om man är på det humöret.
Ärtsoppa

Det finns belägg för att svenskarna sörplat på ärtsoppa ända sedan 1200-talet, och vi kan första varför, det är väldigt gott. Serveras med fördel tillsammans med en söt punsch.
Stekt inlagd strömming

Stekt strömming med skirat smör, lingonsylt och inlagd gurka är en riktig klassiker!
Janssons frestelse

Rätten som fått sitt namn efter operasångaren Per Janzon är ett fast inslag på det svenska julbordet. Den är vanligtvis gjord på potatis, lök och ansjovis, men många familjer har sin alldeles egna variant på den klassiska rätten.
Ostkaka

Ostkakan är en annan favorit, ofta förknippad med Småland och Hälsingland.
Kolbullar

Kolbullen är en klassisk gammal skogshuggarrätt som tillagas bäst över öppen eld. Riktigt gott!
Vilken är din huskost-favorit? Dela med dig i kommentatorsfältet!