Nu bryter Lotta Engberg tystnaden – efter tittarnas kritik mot ändringen av Bingolotto

Annons

Ändringen har gjort flera tittare upprörda, nu väljer Lotta Engberg att svara på kritiken.

Lagom till populära uppesittarkvällen dubblas priset på Bingolotterna, något som har gjort tittarna upprörda.

Programledaren Lotta Engberg väljer nu att svara på kritiken.

– Det är unikt med Bingolotto och Folkspelet, säger hon till Expressen.

Julen närmar sig med stormsteg och med julen innebär också att det flesta tittar på Bingolottos uppesittarkväll. I år kommer kvällen ledas av Lotta Engberg och Stefan Odelberg.

Tidigare i veckan kom beskedet att bingolotterna har tagit slut på lagret.

– Vi har ett rekordintresse för årets uppesittare. Och det finns en logik till att det blir på detta sättet. Uppesittaren har varit stor i flera år. Det var gigantiskt förra året och nu blir det ännu större. Just nu har vi slut på lagret och vi kommer inte få in några fler lotter, säger Mikael Kjellström, affärsområdeschef på Folkspel.

Annons

I år var det ungefär fem miljoner lotter som gjordes. Folkspel och Bingolotter jobbar nu för fullt med att fördela lotter mellan föreningar.

– Det finns lotter hos butiker och föreningar, givetvis. Någon frågade mig hur många lotter jag trodde att vi hade sålt, och det borde vara ungefär två miljoner lotter nu. Vi räknar med att det blir minst kring fyra miljoner, säger Mikael Kjellström.

De flesta lotter brukar vanligtvis säljas de sista dagarna, men nu uppmanar Bingolotto sina tittare att köpa sin lott i god tid och inte vänta tills sista dagen, främst för att undvika trängsel.

Annons
Annons

– Ett för att du är säker på att du får dem, och två för att du gör det på ett så pandemisäkert sätt som möjligt, säger Mikael Kjellström.

Det här är också första året på 20 år som man har beslutat att höja priset på Bingolotterna till det dubbla. Istället för 50 kronor styck kostar en lott nu 100 kronor.

Överskottet från Bingolotterna gåt till landets klubbar och organisationer. Förra årets intäkter resulterade i ett överskott på 60 miljoner kronor som gick till svenskt föreningsliv.

Mikael Kjellström vågar i år lova att överskottet kommer bli ännu större. Han berättar även att tittarna kommer få fler spel än vanligtvis då antalet gått upp till fem istället för fyra. Vinstpotten är även större i år, den största hittills.

Men trots detta har det höjda lottopriset fått en hel del kritik från arga tittare.

”Visst att föreningslivet behöver hjälp nu under pandemin men vilka behöver inte det? Uppesittarkvällen har varit det många pensionärer, sjukpensionärer och andra med dålig inkomst har kunnat unna sig men tyvärr så har ni tagit bort det nöjet för oss. Vi är många som inte kan spela i år tack vare er höjning och att titta utan lott är uteslutet så ni förlorar inte bara lottköpare, ni förlorar även tittare”, skriver en person på Bingolottos Facebook-sida.

”Tråkigt med en sån höjning nu när så många mist jobben och är sjuka. Ni borde tänka på de äldre som sitter ensamma! Jag avstår att köpa i år pga det”, skriver en annan.

Bingolottos programledare väljer nu att svara på kritiken.

– Man ska verkligen veta, det är unikt med Bingolotto och Folkspelet, att det här går direkt ut till föreningarna som har det extra kämpigt just nu. Så är det, säger hon till Expressen.

Sponsrat innehåll

Andra läste även