Nu händer det igen: veganer rasar mot rondellens namn

Ett stort antal veganer riktar sin ilska mot rondellens ovanliga namn.

När man först ser den är det inte direkt en rondell som drar till sig uppmärksamhet. Men med just en grupp är det en rondell som är mycket värd att prata om. 

I den engelska staden Leicester har djurskyddsaktivister från People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) efterlyst ett namnbyte på stadens välkända rondell, eftersom de känner sig kränkta av namnet. 

Rondellen heter Pork Pie Roundabout, men kampanjer föreslår att rondellen istället bör kallas Vegan Pie Roundabout, ett drag som de tror kommer att fira Leicesters koppling till veganism, inspirera till hälsosammare matval och främja ett miljövänligt tillvägagångssätt, skriver BBC.

Denna uppmaning har dock mött motstånd från stadens borgmästare, Peter Soulsby, som beskriver idén som ”paj i himlen”.

Ursprunget till rondellens nuvarande namn kommer från det närliggande biblioteket, Southfields Library, som på grund av sin cylindriska form har kallats Pork Pie Library. 

Detta lokala landmärke och rondells namn har djupa rötter i Leicesters historia, rik på pajtraditioner, inklusive det berömda Pukka Pie HQ och Melton Mowbrays årliga British Pie Awards.

PETAs kampanjchef Kate Werner argumenterar för namnbytet, med hänvisning till stadens rika vegan- och pajerv samt potentiella hälso- och miljöfördelar.

Trots aktivisternas kreativa förslag och den symboliska gesten att döpa om rondellen, betonar borgmästare Soulsby att staden sannolikt inte kommer att böja sig för påtryckningar för att förändra ett så djupt rotat lokalt landmärke. 

Sponsrat innehåll

Andra läste även