Nu skärper Facebook riktlinjerna och censurerar viruslögner – de här inläggen raderas

Orsakar vaccin autism? Är covid-19 skapad av människor i ett labb? De är bara några av de konspirationsteorier som flyter runt på nätet, något som Facebook nu vill sätta stopp för.

En stor del av personerna i dagens samhälle får sin nyhetsinformation från internet i olika kanaler. Detta är så klart både positivt, men leder även till en stor ström av missvisande information som sprids.

Under coronapandemin har det funnits ett problem under en längre tid med falsk eller ibland skadlig information som spridits på sociala medier. Till och med dåvarande presidenten Donald Trump kritiserades tidigare för att ha spridit tvivelaktig information om viruset på Twitter.

Med detta i baktanke bestämmer sig Facebook för att skärpa sina riktlinjer och utökar listan över ”felaktiga påståenden” som kommer raderas från Facebook och Instagram.

Pexels

”Experterna eniga”

Vilka typer av inlägg kommer då tas bort? Bland annat inlägg med den populära myten om att ”covid-19 skapades av människor”, ”det är säkrare att få sjukdomen än att ta vaccinet” och olika inlägg om att vaccinet inte fungerar eller är farligt och orsakar autism.

”Experterna är eniga om att förtroendet för vaccinen är helt avgörande för om utrullningen kommer att lyckas”, skriver Peter Münster, nordisk kommunikationschef på Facebook, i ett mejl till TT.

Münster menar att spridningen av falsk information är ett stort problem.

”Om det får folk att vara mindre följsamma så att de lättare blir smittade och sedan smittar andra”, skriver han.

Pexels

Uppmanar till källkritik

Enligt Münster har Facebook redan från början av pandemin jobbat för att ha en ”positiv roll i myndigheters arbete med att hålla medborgarna informerade”, samt att bolaget ”löpande uppdaterat våra riktlinjer, hela tiden i samråd med experter från WHO.”

Samtidigt gäller det att behålla ett kritiskt ifrågasättande till information från nätet, vilket Münster håller med om:

”Man ska ha en sund skepsis och tänka källkritiskt. Det gäller naturligtvis även i dessa tider.”

I framtiden betyder detta att konton eller grupper som vid upprepade tillfällen sprider falsk information riskerar att blir raderade från plattformarna.

Vad tycker ni om Facebooks nya åtgärder? Lägg gärna en kommentar med er åsikt!

Sponsrat innehåll

Andra läste även