Ny forskarstudie slår larm: grisbristen kan vara anledningen till pandemin

Över ett år har gått, och ännu vet man inte helt säkert vart Coronaviruset har sitt ursprung. Varken var det kommer ifrån eller varför. Nu har ett nytt forskarlag lagt sin bit till pussel, som påstår att grisbristen kan vara en anledning.

Det nya forskarlaget misstänker att ett utbrott av den afrikanska svinpesten kan han lett till den nuvarande pandemin.

Enligt det brittisk-kinesiska forskarlaget kan ett svårt utbrott av den dödliga grissjukdomen ha berett vägen för Corona-pandemin. Svinpesten, som drog igenom Kina 2018 och ledde till ett minskat fläskutbud, ökade enligt forskarlaget att ett virus skulle hoppa över till människor, när man letade efter alternativa källor för att få kött.

Fläsk är det huvudsakliga köttintaget i Kina och de står för hälften av världens hela grisproduktion. Ungefär 55 miljoner ton fläsk produceras varje år.

Den afrikanska svinpesten, som främst drabbar tamgrisar och vildsvin, är en smittsam och dödlig virussjukdom. Om smittar tar sig in i ett grisbestånd är den enda utvägen att nödslakta hela gården.

Hälften av Kinas grisar avlivades

Under det sista kvartalet under år 2019 hade svinpesten dragit igenom större delar av Kina, och det hela innebar att mellan 40 – 60% av landets grisbestånd fick nödslaktas. Det innebär också att denna kris sammanfaller väldigt bra i tid gentemot det första fallen av den då okända sjukdomen.

– Fler vilda djur kommer in i den mänskliga näringskedjan, antagligen genom jakt eller att man går till marknaden och köper alternativa former av kött. Om det ökar, så kan det öka kontaktmöjligheterna, säger studiens författare och ledare, David Robertson. Herr Robertson är också professor i viral genomik och bioinformatik vid Glasgows universitet.

– Helt enkelt ökar man möjligheten för viruset att hoppa över till människor, berättar han vidare.
Det första fallet av Covid-19 upptäcktes i den kinesiska staden Wuhan, men sjukdomen kan ha uppstått på någon annan plats mycket tidigare.

En studie av 41 tidiga bekräftade fall visade att 70% av de smittade var knutna på ett eller annat sätt till Huanan-marknaden, som sålde skaldjur – men också levande vilda djur. Dessa fångades ofta illegalt i det vilda och slaktade framför kunder, vilket forskarlaget tror har varit virusets ursprung. Dock hade inte det först bekräftade fallet någon koppling till marknaden i Huanan.

Gristeorin kan vara en stor del av pusslet

David Robertson hoppas att gristeorin ska öka förståelse kring hur smittan hoppade över till människan, och dessutom förklara hur hungersnöden efter svinpesten kan ha lett till att många kineser tagit till extrema åtgärder för att få mat på bordet.

– Vi visar på en störning. Tänk en vägg, detta är endast en tegelsten i en vägg av bevis. Det är något vi tycker ska tas hänsyn till i förståelse av vad som hände, berättar professorn.

Fortsätter att följa spåret

Både forskarlaget och ett team från WHO fortsätter att följa spåret efter smittan. Den mest vidsprida teorin är ännu att den ursprungligen kom från fladdermöss och tog sig över till människor – möjligtvis genom andra djur som mellanhänder.

– Det kan ta många år att bena ut den troliga vägen. Det är osannolikt att vi någonsin kommer att få veta exakt vad som hände, men det är troligt att vi kommer hitta en virus närstående Sars-CoV-2 i en fladdermus, eller möjligtvis ett annat djur. Och då kan vi ställa oss frågan hur smittan tog sig in i människor, berättar David Robertson.

Forskarlagets analys som fått världsspridning inväntar analys av experter, och till dess får vi invänta ett svar!

Tror du på denna teori? Glöm då inte att dela artikeln med dina nära och kära!

Sponsrat innehåll

Andra läste även