Ny forskning: därför påverkar inte skolstängningar dödstalen – ”begränsad effekt”

Forskning visar att stänga skolor har en betydligt mindre effekt än vi trott på hur många som blir svårt sjuka och dör i covid-19. I alla fall när det gäller storstäder.

Under den rådande pandemin har länder över hela världen, Sverige inräknat, stängt ner skolor i ett försök att minska smittspridningen. Besluten har fått både sociala och pedagogiska effekter för elever och lärare, men hur effektiv är egentligen åtgärden?

Forskare vid City University of Hong Kong i Kina samt Rensselaer Polytechnic Institute i USA har försökt undersöka hur många svårt sjuka och dödsfall som faktiskt påverkas av stängning av skolor.

Tusentals datorsimuleringar har körts med flera typer av social distansering, där man utgått från New York Citys förutsättningar. Resultatet från studien visar att mer drastiska åtgärder inte nödvändigtvis ger bättre effekt.

Shutterstock

Marginell effekt

Forskarna skriver bland annat att skolstängningar bara har en marginell effekt på hur många som blir allvarligt sjuka och dör i viruset.

Anledningen ska vara att skolan, åtminstone i storstäder, bara är en liten del av alla sociala kontakter som sker i samhället.

”Skolorna utgör endast en liten andel av de sociala kontakterna. Det är mycket mer troligt att människor exponeras för viruset på platser som restauranger och köpcentrum”, säger en av forskarna bakom studien, Qingpeng Zhang, i ett pressmeddelande.

Pexels

Social distansering viktig

Enligt studien var det betydligt viktigare att fortsätta upprätthålla en social distansering på alla offentliga platser. Detta var extra viktigt för de äldre, där man kunde se en direkt påverkan på hur många som blev allvarligt sjuka i covid-19.

Forskarna vill dock tydliggöra att resultatet är från kontexten i en storstad, som New York City. Resultatet kan skilja sig när man analyserar mindre tät bebodda städer.

”De här mönstren (av social kontakter) är unika och skiljer sig åt för varje stad, så det som fungerar i en stad behöver inte fungera för en annan”, säger Qingpeng Zhang.

Sponsrat innehåll

Andra läste även