Ny metod: så här kan polisen upptäcka dina brott bakom ratten

Annons

Med ett avancerat nytt system kan polisen kartlägga exakt vad du gör bakom bilratten!

Polisen i England installerade ett kamerasystem med artificiell intelligens (AI) längs motorvägen. Under de första tre dagarna fångade kamerorna nästan 300 förare som bröt mot lagen, och inom fem dagar hade de fångat 1 000 förare.

Det är i det brittiska grevskapet Cornwall, alldeles i södra England, som polisen som ett testprojekt har satt upp kameror som med hjälp av artificiell intelligens kan identifiera förare som inte använder säkerhetsbälten eller skickar textmeddelanden under körning, rapporterar webbplatsen Business Insider.

– Vi använder den här nya tekniken för att skicka ett tydligt budskap till alla som fortsätter att använda sin telefon bakom ratten: Du kommer att gripas, säger trafiksäkerhetschefen för polisen i Devon och Cornwall, Adrian Leisk, enligt hemsidan i ett pressmeddelande.

Annons

Han tillägger att han är besviken över hur många som kör utan bilbälte och inte klarar av att hålla fingrarna från mobilen medan de sitter bakom ratten.

Systemet är Insider skapat av Acusensus, och är ett samarbetsprojekt mellan flera organisationer i regionen, inklusive polisen. KI-kamerorna är installerade längs motorvägen A30, som sträcker sig från Englands sydvästra spets upp till London. 

Annons

Systemet bedömer trafikflödet i de områden där det är utplacerat och tar sedan tydliga bilder av passerande fordon med hjälp av höga slutartider, en infraröd blixt och ett lins- och filtersystem. AI:n bedömer sedan bilderna och flaggar de som visar förare som möjligen kör utan säkerhetsbälte eller sms:ar bakom ratten. Bilderna som flaggats av AI-systemet skickas sedan vidare till en person som studerar dem.

Om det visar sig att föraren inte har följt lagen får föraren sedan besked om ytterligare konsekvenser. Exakt vad det är beror på brottets svårighetsgrad.

Tidigare har både brittiska och australiensiska myndigheter använt artificiell intelligens för att upptäcka allt från drogpåverkad bilkörning till yrkesförare som kunde ha nytta av lite vila. Tidigare i år användes den även i Storbritannien för att fånga människor som kastade skräp genom bilrutorna. Även tunnelbanan i Barcelona och New York har tagit till sig artificiell intelligens – där för att fånga spårvagnstjuvar.

Manchester City-stjärnan Erling Braut Haaland är en av dem som skapat rubriker i brittisk media efter att han filmats i en Rolls Royce medan han tydligen kollade sin mobiltelefon.

I videon ser vi Erling Braut Haaland titta ner på telefonen han har i ena handen, medan han styr dollartecknet med den andra. Enligt tidningen är bilen han kör genom stadsdelen New Islington i Manchester värd 300 000 pund.

Tidningen tillägger att om du blir ertappad med att använda din mobiltelefon under körning riskerar du sex poäng på ditt körkort och böter på 200 pund, det vill säga cirka 2800 kronor. Om du har haft ditt körkort i mindre än två år riskerar du att förlora ditt körkort i Storbritannien för detta brott.

Annons

Andra läste även