Ny studie: Att passa dina barnbarn kan öka livslängden

För många äldre är det en stor höjdpunkt i livet när man får barnbarn – och nu visar forskning att det faktiskt är bra för din hälsa att umgås med småttingarna.

Att få barn är bland det häftigaste man kan uppleva och för många seniorer blir barnbarnen nästan som att bli förälder på nytt. Förutom att det är väldigt roligt och givande att umgås med de små liven kan det även förlänga livet!

Det menar en rapport skriven i Evolution and Human Behavior som tagit del av information från Berlin Aging Study där det framgår att barnpassning kan öka livslängden.

Studien gjordes på 500 personer som alla var över 70 år. Forskarna kunde notera att de deltagare som regelbundet tog hand om småbarn löpte en lägre risk att avlida än motsvarande deltagare som inte umgicks med barnbarn.

Pexels

Minskar stress

Det finns alltså många positiva saker med att spendera tid med sina barnbarn. En viktig notering är att resultaten endast gällde personer som inte har en primär vårdnad av barnet, utan omfattade personer som satt barnvakt lite då och då.

– Det finns en koppling mellan att ta hand om någon på det här viset och att minska sin generella stressnivå, säger doktor Ronan Factora på världsberömda Cleveland Clinic, enligt sajten Shareably.

Ronan Factora påpekar också att flera andra faktorer, som övrigt socialiserande med till exempel vänner samt att hålla sig fysiskt aktiv, är ännu viktigare för att leva ett långt och hälsosamt liv.

När personer blir äldre och slutar arbeta gäller det att fylla luckan med andra saker för att kunna känna sig behövd och viktig, eftersom det inte händer på arbetstid längre. Här är barnpassning ett bra kompliment.

Glada nyheter för alla äldre där ute som älskar sina barnbarn! Dela gärna artikeln och muntra upp alla mor- och farföräldrar där ute!

Sponsrat innehåll

Andra läste även