Ny studie: Så vanligt är symptomet ”coronaögon”

Det här ögonproblemet kan vara ett tecken på covid-19. Hosta, feber och trötthet är listan över konstaterade symptom för corona och fler finns det.

Nu har forskare hittat ytterligare ett symptom som man bör hålla utkik efter som drabbar ögonen.

Covid-19 kan orsaka feber, hosta och smak- och luktbortfall. Det har nog de flesta av oss koll på vid det här laget. Men allt eftersom tiden har gått, har nya symptom identifierats.

En ny studie från John Hopkins påvisade att hörselnedsättning kan vara ett tänkbart symptom på covid-19.

Vi blev även informerade om symptomet ”covid-tunga”, efter att professor Tim Spector noterat att flera patienters tungor ändrat utseende under infektionen.

Nu har forskare hittat ännu ett symptom som man kan koppla till viruset.

De brittiska universitetet Anglia Ruskin University i Cambridge publicerade i dagarna en studie där 83 bekräftade coronasjuka patienter deltog.

Tidigare studier har visat att corona kan orsaka olika typer av ögoninfektioner. WHO listar detta som ett av de mer ovanliga symtomen.

Redan tidigt in i pandemin kunde italienska forskare se att coronaviruset kunde vara kvar i en persons ögon i upp till 21 dagar efter det första symptomet uppkommit.

– Det mest tydliga ögonsymptomet som de smittade med covid-19 upplevde, var just svidande ögon, berättar professor Shahina Pardhan, som ledde studien på Anglia Ruskin University till The Sheffield Star och fortsätter:

– Det är osannolikt att en person skulle symptom i ögonen utan några andra tecken på covid-19, så som feber och ihållande hosta.

Studierna visade att 17 procent av deltagarna drabbades av kliande ögon. 16 procent av deltagarna upplevde att deras ögon var ömma och kändes irriterande.

Sponsrat innehåll

Andra läste även