Ny studie visar: Friterad mat kan kopplas till allvarliga dödliga sjukdomar

Gillar du friterad mat? Då har vi riktigt dåliga nyheter. Det har visat sig i en ny studie att äta friterad mat kan kopplas till allvarliga dödliga sjukdomar.

Att friterad mat inte är särskilt nyttigt är ingen nyhet, det är känt sedan tidigare. Men däremot har man inte vetat de exakta följderna av att stoppa i sig för mycket friterat.

Nu verkar det däremot som forskare gjort framsteg enligt en ny amerikansk studie. Studien visar inte bara att friterad mat är onyttigt – den är även livsfarlig.

Det är forskare från universitetet i Lowa som under en 20-årsperiod studerat 100 000 kvinnors matvanor och följt deras hälsa. Utifrån vad dom kunde konstatera så finns det kopplingar mellan friterad mat och hjärtsjukdomar.

Time Magazine som har skrivit om studien skriver att friterad fisk och kyckling är farligast. Personer som äter en portion friterad mat en gång om dagen löper åtta procents större risk att dö i förtid, enligt den studie som gjorts.

I denna studie så undersöktes bara kvinnor, men forskarna anar att riskerna gäller alla.

– Vi ser ingen anledning att tro att effekterna varierar baserat på ålder eller kön. Vi misstänker att faran också gäller yngre kvinnor och män, säger doktor Wei Bao vid Iowas universitet till Time Magazine.

Äter du mycket friterat?

Sponsrat innehåll

Andra läste även