Nya beskedet: Det här datumet kan alla svenskar vara vaccinerade mot covid-19

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström säger att vi kommer ha tillräckligt mycket vaccin för att hinna vaccinera alla som vill och har möjlighet innan sommaren.

De första doserna vaccin har anlänt till Sverige. Även om den första leveransen bara var 10 000 doser så är målet att få alla vaccinerade så snabbt som möjligt.

I ett meddelande berättar Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström att alla på äldreboenden, inklusive personal, besökande anhöriga och hemtjänstpersonal kommer vaccineras omgående.

”Inom ett par veckor”, lovar Bergström till SvD. 

Då har alla vaccinerats

De mest prioriterade personerna kommer få sin första vaccindos och efter det fortsätter vaccinationen med resten av befolkningen.

Bergström är optimistisk inför framtiden och tror att Sverige kommer ha tillräckligt med vaccin för alla som vill innan sommaren. Målet är dock att vara ännu snabbare.

– Alla som vill i Sverige bör ha vaccinerats till mitten av april. Det finns ett bonussystem som gör att regionerna snabbare kommer att uppnå 60–70 procents vaccinering vilket kan ge flockimmunitet, säger Bergström till SvD. 

80 000 doser

När vi fått de första 10 000 doserna kommer det ytterligare en leverans från EU. Den beräknas vara betydligt större säger Bergström:

– Sedan kommer 80 000 doser till Sverige varje vecka framtill mars. EU får 3,5 miljoner doser i veckan. Det är viktigt med ett jämnt flöde, eftersom alla ska ha två doser ,säger han till SvD.

Sponsrat innehåll

Andra läste även