Nya beskedet som väcker stor kritik hos äldre – då försvinner kontanterna från Sverige

Annons

I takt med digitaliseringen av vårt samhälle så använder allt färre personer kontanter idag. Nu frågar sig många om våra sedlar och mynt har någon framtid alls?

Sverige är världsledande inom digitala betalningsmedel och det är inte ovanligt att butiker har skyltar som säger ”vi tar inte emot kontanter”.

Men hur ställer sig det svenska folket till användandet av kontanter egentligen? Enligt en ny undersökning är långt ifrån alla positiva till ett kontantfritt samhälle.

Företaget Bankomat, som ägs av fem storbanker, står bakom undersökningen gjord av Kantar Sifo. Tusen personer har fått svara på frågan om det är bra eller dåligt att fler och fler butiker slutar ta emot kontanter.

”Inget digitalt alternativ”

Resultatet från studien är delat, 50,3 procent ansåg att den kontantfria utvecklingen var mycket eller ganska dålig, medan 45,9 procent ansåg att det var mer eller mindre bra.

– Vi tycker generellt att den digitala utvecklingen är bra, men enligt vår åsikt har inget digitalt alternativ som ersätter kontanter kommit. Det kan komma om två eller tio år, det vet man inte. Men covid har snabbat på digitaliseringen, säger Johan Nilsson, till Aftonbladet.

Annons

Hur ett kontantfritt samhälle påverkas oss och vilka grupper som blir drabbade är också en känslig fråga.

Annons

Letar efter enklare alternativ

Visionen om ett kontantfritt samhälle är i stor mån en åldersfråga, då pensionärer och äldre använder kontanter i större utsträckning än yngre.

– Det är ingen sensation att unga är mer digitalt närvarande än äldre. Färdigheterna begränsas också när man blir äldre, rent motoriskt. Det som ska ersätta kontanter behöver vara enklare än i dag.

– En forskare, Niklas Arvidsson, förutspådde att handeln skulle sluta ta emot kontanter 2023. Det innebär inte att kontanter helt försvinner. Men internt jobbar vi åtminstone mot år 2030, säger Johan Nilsson, till Aftonbladet.

Annons

Vad anser ni, bör vi ha kvar kontanter i samhället eller räcker det med våra digitala metoder? Dela gärna med dig av dina åsikter i en kommentar!

Sponsrat innehåll

Andra läste även