Nya pandemilagen klubbad – det innebär den

Annons

Pandemilagen har röstats igenom i riksdagen och kommer börja gälla på söndag. Det ger regeringen rätt att besluta om åtgärder för att hindra smittspridning, rapporterar bland annat Aftonbladet.

Begränsa öppettider, stänga gym eller stopp kollektivtrafik. Det är några av åtgärderna som kan genomföras när regeringen nu röstat igenom pandemilagen, som ger myndigheter ökade möjligheter till åtgärder mot smittspridning.

Men vad kan den nya lagen få för effekter egentligen?

Bland annat kan regeringen införa förbud mot att samlas på allmänna platser, som parker eller badplatser där risken för trängsel är stor. Men lagen kan även påverka en rad olika verksamheter.

De här verksamheterna påverkas

Den nya lagen kan ge möjlighet till förbud mot sammankomster och ger Länsstyrelser och kommuner rätt att fatta lokala beslut om att begränsa smittspridning.

Annons

Pandemilagen träder i kraft nu på söndag den 10 januari, och gäller fram till och med den 30 september i år.

I vissa allvarliga fall kan till och med olika verksamheter tvingas att stängas ner. Följande verksamheter omfattas av lagen:

  • Teater, biografer, fotbollsmatcher och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
  • Gym, campingplatser, djurparker, museer och andra platser för fritids- eller kulturverksamhet.
  • Butiker, köpcentrum och liknande platser.
  • Kollektivtrafik och inrikes flygtrafik.
  • Lokaler och platser för privata sammankomster, exempelvis festvåningar.
  • Allmänna platser, som parker och badplatser

Ingen lockdown

De nya befogenheterna och lagarna till trots så kommer det inte ske någon total nedstängning i samhället, som har skett i flera andra länder.

– Vår grundlag tillåter mycket, till skillnad från vad vissa har hävdat under året. Det visar den här lagen. Däremot tillåter inte pandemilagen att vi inför utegångsförbud som vi har sett i en del europeiska länder. Men man skulle kunna anta också en sådan lag, säger juridikprofessorn Mark Klamberg till TT.

Annons

Andra läste även