Pappan lämnade sönerna, 5 och 8 år, på flygplatsen och stack – det här blir hans straff

Pappa Viktor lämnade sina båda söner, 5 och 8 år gamla, på flygplatsen och drog därifrån. ”Jag har inga pengar, och ingen mat att ge pojkarna. Jag hämtar dem senare”.

Viktor Gavrilov, 41, flög i januari 2020 från från Chabarovsk till den ryska huvudstaden Moskva med sina två söner. Väl där bytte han plan och flög vidare – utan sina båda söner, skriver bland annat Aftonbladet.

Tillsammans med de övergivna barnen lämnade han ett kort meddelande:

”Jag ber er att inte sära på pojkarna. Förlåt mig, men just nu finns ingen annan utväg för mig”, skrev Gavrilov.

”Därför lämnade jag er”

Barnen hittades så småningom av flygplatspersonalen som läste lappen. Några dagar senare sökte pappan självmant upp åklagarmyndigheten, som spelade in en video och publicerade den på Youtube. Där pratar pappan direkt till sönerna:

”Jag visade svaghet, och var rädd att jag inte skulle klara att försörja mig. Därför lämnade jag er på flygplatsen i Moskva. Jag visste att det fanns mycket folk runtomkring som skulle ta hand om er. Jag hoppas hitta arbete och återvända till er, så att vi aldrig mer behöver skiljas åt,” sade han i videon.

Tidigare hade Viktor Gavrilov arbetat åt privata säkerhetsföretag på olika orter. Under tiden han var bortrest lämnades pojkarna in på centret för social hjälp i Chabarovsk-området. Pojkarnas skola och daghem rapporterade att de alltid var välklädda och välnärda. När pappan jobbat klart hämtade han alltid hem pojkarna.

Döms till fängelse

Domstolen i hemstaden har nu dömt Viktor Gavrilov till 15 månaders fängelse, för framkallande av fara och stöld. Dagen före flygresan till Moskva hade han lurat en pensionerad kvinna, som han kände, på 100 000 rubel. Det motsvarar ungefär 11 000 kronor.

Även om Viktor själv erkänner stölden så menar han att sönerna aldrig utsattes för fara och att flygplatsen i Moskva var en ”säker plats”, skriver tidningen Meduza.

De båda sönerna mår i nuläget bra och bor hos mormodern.

Sponsrat innehåll

Andra läste även