Polisen höll under måndagen en pressträff med anledningen av dödsolyckan som skedde på E4 i höjd med Markaryd. Lars Vilks och två poliser omkom i den tragiska olyckan. Nu har polisen en teori vad som kan tänkas ligga bakom olyckan.

Det var under söndagens eftermiddag rapporterade flera medier om att två poliser som färdades i samma bil som Lars Vilks, har omkommit efter en trafikolycka. Medierna rapporterade om en kollision med en lastbil.

Den svåra olyckan ägde rum runt 15.30 på E4:an utanför Markaryd som ligger i södra Småland. Personbilen ska ha korsat ett vajerräcke och därefter frontalkrockat med en lastbil, vilket resulterade i en kraftig brand.

Föraren av lastbilen vårdas fortfarande på sjukhuset och enligt uppgifter ska chauffören ha förhörts, meddela polisen under en pressträff som hölls under måndagsförmiddagen.

Källa: Wikipedia

– Våra tankar går till anhöriga, kollegor och nära och kära i den här svåra stunden, inledde Carina Persson, regionpolischef i region Syd.

– Lars Vilks var en offentlig person, en person som berörde. Två av våra kollegor, livvakter som jobbade heltid med att skydda Lars Vilks avled i tjänsten, under ett av många tjänsteuppdrag.

En tyst minut för poliserna Lars Wilks

Under pressträffen så understryker hon att det varit ett väldigt tufft arbete för räddningspersonalen på platsen. Arbetet ska ha pågått under hela kvällen under gårdagen och arbetet kommer att fortsätta en lång tid framöver.

– Vi har fortfarande mycket arbete framför oss. Det är viktig att utreda vad som hänt i samband med olyckan, fortsätter Persson och berättar att de tillsatt ett omfattande krisstöd för poliser och andra drabbade.

Under måndagen så hissades flaggorna på halv stång utanför alla polisstationer följt av en tyst minut som hölls klockan 12.00.

Polisens teori om vad som kan ha orsakat olyckan

Hotbilden mot Lars Vilks har funnits under en lång tid, därför är det många som har ställt sig frågan om huruvida kollisionen varit en olycka eller om det är ett brott som är riktat mot honom.

– Vi utesluter ingenting utan arbetar brett med utredningen, men det finns inget i nuläget som tyder på att det skulle vara en yttre påverkan, säger Stefan Sintéus, chef för regionala utredningsenheten i Polisregion Syd.

Polisen har nu en teori om vad som kan ha hänt, att det kan röra sig om en ovanlig olycka. Fordonet som de två poliserna tillsammans med Lars Vilks färdades i är tungt och väger runt 4,5 ton. Förarna som framför fordonet har en särskild utbildning för detta.

– Vi vet ännu inte anledning till varför livvaktsbilen har kommit över på fel körbana. Vi har hittat däckrester på E4:an innan trafikolyckan, så vi tittar på möjligheten om det skulle kunna ha varit någon däckexplosion eller liknande, säger Sintéus och fortsätter:

– Livvaktsbilar har punkteringsfria däck, men om det skulle kunna vara en form av däckexplosion så får vi titta på det och det är vad den forensiska utredningen får visa, säger Sintéus.

Livvakterna hade arbetat i många år tillsammans med Lars Vilks. Av ren formalitet har en anmälan om mord upprättats.