Polisskydd på Folkhälsomyndigheten – efter allvarliga dödshoten: ”det har eskalerat”

Nu är flera medarbetare på folkhälsomyndigheten i behov av polisskydd och polisen utreder bland annat dödshot.

Under det senaste året har Folkhälsomyndigheten stått i centrum under coronapandemin. Det är många svenskar ute i landet som följer myndighetens presskonferenser klockan 14.00 varje dag, för att uppdatera sig om smittläget.

Trots detta finns det gott om svenskar som inte gillar Folkhälsomyndighetens arbete i kampen mot viruset. Redan förra våren kom det uppgifter om att statsepidemiolog Anders Tegnell fått ta emot dödshot, som var riktade både till Tegnell själv och personer i hans närhet.

– Jag blev inte så oroad själv men jag tar det på största allvar när det riktas mot min familj, sa Anders Tegnell då i ett polisförhör, enligt Aftonbladet.

Wikipedia

Inför polisskydd

Nu kommer nya uppgifter om att hatet mot Folkhälsomyndigheten har ökat ytterligare och hoten har blivit fler. Detta gäller i synnerhet personer på myndigheten som synts i offentliga sammanhang, som Anders Tegnell och avdelningschefen Karin Tegmark Wisell som varit extra utsatta.

Men även andra anställda på myndigheten och deras anhöriga har varit utsatta för hot via mejl, telefonsamtal och i sociala medier. Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten berättar för TT att flera anställda nu är i behov av polisskydd.

– Det började redan i våras och då, precis som nu, är mycket riktat mot våra talespersoner. Men det har eskalerat och vi känner av det här dagligen, säger Johan Carlson till TT enligt SVT.

Wikipedia

Dödshot under utredning

Situationen har enligt Carlson blivit värre med tiden och utöver polisskyddet har säkerheten ökat med vakter i Folkhälsomyndighetens lokaler.

De grövsta hoten har anmälts och myndigheten har en fortsatt löpande kontakt med polisen.

– Det har gått så långt att vi har dödshot som utreds av polisen, säger Johan Carlson till TT.

Sponsrat innehåll

Andra läste även