Psykiaterns bästa tips för att begränsa barns skärmtid

Annons

De allra flesta föräldrar tycker att det kan vara en utmaning att begränsa sina barns skärmtid. Här ger experten sina bästa knep.

– Jag är övertygad om att det finns ett samband och orsakssamband mellan hur lång tid ett barn spenderar på internet eller sociala medier och en ökning av depression och ångest.

Han har sju barn i åldrarna 1 till 13. Och både den specialistlitteratur han uppdaterar sig om i samband med sitt jobb, och de patienter han har haft, har gjort honom bekymrad över att ha restriktioner för barnens tillgång till sociala medier och internet. 

Han är verkligen inte den första föräldern i världen som försöker få bort små barns ögon från datorskärmar. Men han har tydliga tips på hur du kan införa restriktioner, utan att ditt hem samtidigt utvecklas till en ”krigszon”, skriver Insider.

Annons

Det var särskilt under pandemin som han upplevde en förändring: Sedan fick de tre äldsta en bärbar dator från skolan, och gjorde läxor på den. Därför var vägen till underhållning på YouTube Kids kort. Så han pratade med dem. Han sa att skärmtid och mental hälsa hänger ihop, och betonade att han ville ha glada och robusta barn. Istället för att sitta och titta på film föreslog han att de som familj kunde umgås i den vackra naturen nära huset.

Annons

– Först var barnen inte upphetsade eftersom de gillade skärmarna, så de gjorde lite motstånd. Jag förklarade att det var en viktig sak för oss att göra och bad dem att stödja mig, vilket de gjorde – jag tror att mycket av det berodde på att vi har en bra relation”, säger Wadsworth,

Han understryker att det inte finns något skärmförbud, utan istället för att skärmen blir passiv underhållning sätter de sig ner i vardagsrummet tillsammans, hela familjen, och spelar spel tillsammans.

För att lyckas med att införa begränsningar av skärmtid måste du som förälder umgås med barnen. En annan nyckel till framgång för att begränsa skärmtiden, tror han, är konsekvens:

– Gör inte regler du inte har kapacitet att följa upp, säger han.

Och när du och barnet har hittat reglerna som ska gälla är tricket att inte ge upp:

– Om de genomför det kommer barnen att börja återhämta sig efter ett tag och de börjar använda fantasin igen. De kommer att börja göra andra saker, leka, igen. Det blir bättre. Det är väldigt jobbigt ett litet tag, men det blir bättre, säger han.

Annons

Andra läste även