Psykologen: Mammor måste få åka på solsemester oftare – medan maken passar barnen

Pappor i all ära, men vi är nog alla överens om att många mammor gör ett riktigt hästjobb för att hålla ihop allting i familjen. Så visst förtjänar de lite ledigt ibland?

I många familjer är det mamman som har koll på det mesta, vilken läxa som ska lämnas, vart kläderna är och vilken tid barnens träning börjar.

Nu menar allt fler psykologer och forskare att mammor behöver fler pauser från vardagen. Det säger bland annat psykologiprofessorn Nava Silton, som menar att saker som jobb, make, tvätt, matlagning och allt annat skapar mycket negativ stress hos mammor.

Självklart hjälper pappor också till med det mesta hemma, men inte sällan är det mammor som har koll på allt som behöver göras och fördelar arbetsuppgifter.

Pexels

Viktigt med egentid

Med all stress blir det ännu viktigare med kvalitetstid ensam.

Därför kan det vara viktigt för mammor att få åka iväg på semester helt på egen hand. Både för att hon får egen tid samtidigt som barnen kan dra nytta av det.

– Det är viktigt för barnen att få se båda föräldrarna göra olika sysslor, till exempel att pappa lagar mat, säger Nava Silton till WDRB.

Pexels

”Mammasemester”

Nava Silton beskriver fenomenet som ”mom-cation”, vilket är en kombination av engelskans mamma (mom) och semester (vacation).

På svenska kan man säga mammasemester och rekommendationen är att vara ifrån familjen minst två dagar i sträck för att ge kroppen tid att varva ned.

– För egen del så har de här semestrarna gjort mig till en bättre mamma. Jag har mer tålamod och har blivit bättre på att uppskatta allt som finns här hemma, säger Judy Khosh, tvåbarnsmamma, till WDRB.

Visst vore det härligt med några dagar helt för sig själv? Glöm inte att dela artikeln med alla mammor där ute som behöver en paus!

Sponsrat innehåll

Andra läste även